Na sluníčko bychom se měli připravit. Ideální je betakaroten a vitamín B

30. červen 2014
Dobré odpoledne

Do odpolední poradny pravidelně dochází bylinářka Ludmila Horáková. Ptáme se jí na témata, která vás zajímají. Letním tématem je bezesporu opalování a pobyt na sluníčku. „Na slunce bychom se měli připravit. Dobrý je betakaroten a také B-komplex,“ upozorňuje Ludmila Horáková.

Léky bychom měli začít užívat asi měsíc před plánovaným delším pobytem na přímém slunci, kupříkladu před dovolenou u moře. „Posílíme se tak, účinně bráníme pigmentovým skvrnám, chráníme mateřská znaménka a přitom to nestojí tolik peněz,“ říká bylinářka.

Spálíme-li se na sluníčku, Ludmila Horáková radí: „Nikdo z nás na sebe asi nechce dávat nějaké oleje apod., spíš podvědomě cítíme, že pokožku je třeba ochladit. Taková babská rada zní: zákysy, mléčné zákysy, jogurt, sušená syrovátka jako koupel,“ vyjmenovává Ludmila Horáková s tím, že bychom především měli zabránit spálení naší kůže.

Ani ne na sluníčko, jako v bazénu, můžeme takříkajíc chytit bradavici. „Jsou různého původu, některé souvisejí s věkem, jiné jsou dědičné, ale často je skutečně chytneme třeba právě v bazénu,“ dodává Horáková. Prastarým lékem je vlaštovičník (vlaštovičník větší), jehož žlutohnědě zbarvená tinktura má léčebné účinky.

Čtěte také

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.