Na seřízení kola si v jihlavských servisech počkáte i měsíc. Nejkratší doba jsou dva týdny

4. červenec 2020 06:00

Na opravu kola v servisu si cyklisté toto léto počkají o něco déle. Cykloprodejny nezvládají velký nápor po rozvolnění koronavirových opatření.

„Dobrý den, chtěla jsem se zeptat, jestli bych si k vám mohla dovézt kolo na servisní prohlídku,“ ptá se paní Hana v jihlavském cyklo servisu. „Můžete, ale momentálně jen na objednávku. A jsme na měsíc plní a nejbližší volný termín je 13. července,“ odpovídá majitel servisu Pavel Sopko.

Nevejdeme se

Čekací lhůty avizují i další jihlavské servisy. Úkony na jízdním kole bývají hotové zpravidla týž den. „My se sem nevejdeme prostorově. Teď kdybychom to pustili a vzali všechny opravy, tak máme 100 kol na servis a nevejdeme se,“ dodal Pavel Sopko.

O něco kratší dobu si cyklisté počkají v obchodě Morávka sport v Husově ulici. Pokračuje majitel Vladimír Štancl: „Teď se čeká 14 dní na opravy. Dělám si záznamník a v tom mám pořadí.“  Menší opravy jsou ale zaměstnanci servisu ochotni udělat na počkání. „Samozřejmě, kdyby to byla nějaká oprava, jako že máte jenom píchlý kolo nebo i výměna řetězu, tak to by se dalo tak nějak udělat na počkání.“

Kontrola povinné výbavy

Dva týdny si cyklisté počkají i v servisu Helosport HB v Benešově ulici, jak potvrdil jeho majitel Hynek Blažek: „Kdo přijde neobjednaný vůbec nemá šanci. Denně je pět, šest servisů na celý den pro jednoho mechanika.“

Na servisní prohlídku se ale vyplatí počkat. Technici při ní zkontrolují i povinnou výbavu kola, která se skládá z funkčních brzd, odrazek, bezpečných řídítek a zakončených ovládacích páček. Bez ní nesmí cyklisté na pozemní komunikaci kolo použít. Za nedodržení hrozí pokuta až dva tisíce korun.

autoři: Lucie Čachotská , mik
Spustit audio

Související