Na Sádku kvasí první letošní burčáky. Úroda je podle vinařů hojná

12. září 2017
Zprávy z

Na jediném vinohradu na Vysočině, pod hradem Sádek na Třebíčsku, začala letošní sklizeň. Po ručním sběru hroznů následuje lisování a pak kvašení letošního burčáku. Podle vinařů se letošní úroda révy vinné vyvedla. Na Sádku vyrobí každoročně asi 20 tisíc litrů vína.

Na Sádku u Třebíče začalo tradiční podzimní vinobraní. Hrozny tak míří do sklepa, kde je čeká lisování a následné kvašení.

„Úroda by měla být dobrá. Občas akorát plísně, padlí,“ řekl Českému rozhlasu sklepmistr Tomáš Rygl.

Hrozny se nejprve melou, kde se zbaví zrnek. Následně jsou pomocí hadice dopraveny do lisu. „To je hydraulický lis, uvnitř je membrána a vzduchem se to stlačuje na tu stěnu a kape to dolů do vaničky a čerpadlem to čerpáme do kádě,“ popisuje sklepmistr.

Mošt se dál zbavuje hrubých nečistot a pak už pokračuje kvašení. „A nejdříve je z toho burčák, pak víno,“ usmívá se sklepmistr Tomáš Rygl.

Na Sádku, na jediné vinici na Vysočině, takto každoročně vyrobí 20 tisíc litrů vína.

autoři: mik , Michal Malý
Spustit audio