Na rodinu si musíte udělat čas

18. květen 2016
Dobré odpoledne

Problémy v rodinných vztazích jsou často velmi komplikované a nemají jednoduché řešení. Hostem Regionu byla psychoterapeutka a koordinátorka rodinné poradny Ruth Marcela Blažková. Důležité je mít čas na rodinu, vztahy mezi členy budovat a podporovat. „Většinou přichází jeden z páru nebo z rodiny a přináší nějakou tu těžkost. Mnohdy říká, že to nemá cenu, když jsem tady sám. Ale má to cenu toho náhledu co je dobré a co je naopak přilévání oleje do ohně,“ říká Marcela Blažková.

Zároveň tím povzbuzuje k návštěvě rodinné poradny ty, jejichž protějšek o podobnou službu nestojí.

V pubertě se stává, že děti s rodiči vůbec nekomunikují

V rodinné poradně se v takové situaci snaží najít malé střípky něčeho společného mezi puberťákem, rodičem i prarodičem. V čem by si mohli vzájemně vyjít vstříc. Postupně pak ledy povolují a dá se najít společná řeč. Doma se k tomu ale nedaří dojít a vhodná je třetí nezávislá osoba.

I ve vztahu dítě, rodič, prarodič mějte pravidla

„Velmi vhodné je, když se domluví na nějakých pravidlech. Když přináší nápady a možnosti rodič či prarodič a zároveň i ten dospívající a hledají v určitých konkrétních oblastech, jak my to budeme spolu dělat,“ radí host. Jasným pravidlem nebo hranicí je to, aby dítě neohrožovalo sebe a ostatní. Tato hranice musí být zcela jasná a na místě je její striktní dodržování. Pro rodiče nebo prarodiče může být toto určitou pomůckou při balancování pravidel tak, aby výchova nebyla příliš volná a na druhé straně autoritativní.

U sourozenců zohledněte věkový rozdíl

Pokud vás trápí neshody vašich dětí a máte dojem, že jako sourozenci by se vůči sobě měli chovat lépe, zkuste zohlednit jejich věkové rozdíly v přístupu k nim. „Ty třenice a napětí může nést to, že se rodiče nebo prarodiče snaží přistupovat stejně v očekávání k těm starším i mladším,“ říká Blažková. Typickým příkladem je, že rodiče si snaží ulehčit práci, a tak dětem nastaví stejnou hodinu, kdy mají jít spát. A to už těm starším nemusí vyhovovat a může to způsobovat třenice.

Spustit audio