Na rehabilitaci u fyzioterapeuta lidé na Vysočině čekají i měsíce, odborníci chybí a často odcházejí mimo zdravotnictví

7. únor 2023 09:15

Nemocnice i rehabilitační centra hledají fyzioterapeuty často marně. A poznávají to i pacienti, kteří s bolestmi čekají dlouhé týdny, než se dostanou na rehabilitaci. V Česku vychází 89 masérů na 100 tisíc obyvatel. Většina evropských zemí je na tom podle srovnání Organizace pro hospodářskou spolupráci a rozvoj lépe, Německo a Norsko jsou na trojnásobku. Rozšiřovat zázemí a sehnat nové zaměstnance se teď snaží třeba rehabilitační centrum na žďárské poliklinice.

Jitku Malečkovou na rehabilitace poslal kvůli bolestem páteře praktický lékař. „Bolí mě bederní a hrudní páteř. Teď sem budu chodit v lednu a v únoru,“ popisuje starší žena. Obtíže s pohybovým aparátem přičítá věku.

Jen závěs teď odděluje její cvičebnu od druhé vedle. „Je tady hlučno,“ přiznává vedoucí rehabilitačního centra ve Žďáře nad Sázavou Veronika Netolická. Centrum ale právě buduje nové prostory, kde už by mělo být větší soukromí a zároveň se rozšíří počet cvičeben, zatím o dvě. Plánují i další a k tomu nabírat personál.

„Děláme všecko pro to, aby nám provoz umožnil brát přednostně akutní pacienty,“ říká jednatel rehabilitačního zařízení ortoped Radek Černý.

Absolventi fyzioterapie po pár letech praxe ve zdravotnictví. „Odcházejí poskytovat služby mimo systém zdravotnictví, například do sportovních klubů, soukromých wellness studií nebo jsou zkrátka OSVČ,“ říká Eliška Machová z ministerstva zdravotnictví. Zároveň věří, že by se situace mohla změnit. Vysokoškolské fakulty vysílají v posledních letech do praxe průměru 400 až 500 absolventů.

autor: Daniel Zach
Spustit audio

Související