Na opravu sokolovny v Náměšti nad Oslavou šedesát milionů nestačí

30. červen 2018 06:10

Náměšť nad Oslavou na Třebíčsku bude znovu hledat stavební firmu, která opraví sokolovnu. Nabídky v původní soutěži výrazně překročily předpokládaný rozpočet, proto ji městská rada zrušila.

Změny objemu prací i podmínky soutěže znovu projedná 2. července. S investicí asi za 60 milionů korun chce město stále začít ještě letos. Novinářům to řekl starosta Vladimír Měrka.

Sokolovna je podle něj jediným kulturním a společenským sálem ve městě s dobrou docházkovou vzdálenost z centra. Druhým sálem je zámecká jízdárna, která je ale daleko nad městem a nelze ji využívat celoročně.

V městském rozpočtu bylo na opravu s přístavbou a nové vybavení vyčleněno 60 milionů korun, z toho 50 milionů krytých úvěrem. Město obdrželo čtyři nabídky, nejnižší asi za 72 milionů s DPH. Přičíst to lze přetlaku stavebních zakázek, firmy přestávají mít potřebnou kapacitu, řekl Měrka.

Po konzultaci s projektantem už město upravilo předmět zakázky. Soutěž město vypíše jen na stavební část, vnitřní vybavení bude muset zůstat původní, uvedl Měrka. Mimo soutěž také zřejmě zůstane úprava venkovního prostranství nebo zbudování kanalizační přípojky. „Rádi bychom stavbu rozjeli ještě v druhé polovině tohoto roku. Uvítali bychom, kdyby práce zasáhly jen jednu plesovou sezonu,“ řekl Měrka.

Opravu sokolovny a její přístavbu, která má zlepšit zázemí pro návštěvníky i obsluhu, připravuje radnice několik let. Architekti původně navrhovali moderní přístavbu, která by kontrastovala s podobou sokolovny z roku 1924. Po dlouhých debatách zvítězila varianta přístavby v historizujícím slohu, kterou schválili zastupitelé i veřejnost.

zdroj: ČTK
Spustit audio