Na oddělení nukleární medicíny je lékař zároveň jaderným fyzikem

11. říjen 2011

Lékař na oddělení nukleární medicíny totiž musí do detailu rozumět radioaktivnímu záření. To totiž hraje hlavní roli při vyšetření na pracovištích nukleární medicíny. Primářem toho v havlíčkobrodské nemocnici je MUDr. Petr Libus, a ten byl hostem úterního Tandemu.

Jestli trpíte dlouhou dobu např. bolestmi kloubů, hlavy, máte nemocnou štítnou žlázu, nebo se vám neustále vrací zánět močového měchýře, je možné, že vás lékař pošle na vyšetření na oddělení nukleární medicíny. Možná vás napadne, že vás tam místo lékařů budou zkoumat spíše jaderní fyzici; a ono tak trochu je. Do těla vám totiž malým vpichem na lokti vpraví malé množství radioaktivní látky. To je ale jediné, co trochu bolí. Pak už ležíte na pohodlném lehátku, kolem vás krouží mohutné přístroje a snímají vaše tělo, co se v něm odehrává. Na oddělení nukleární medicíny vám zjistí nejen, že máte např. nádor na mozku, ale zároveň i jak tento nádor mozku škodí. A dokážou také zkontrolovat, jak vám po čase zabírá léčba.

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.