Na Naučné stezce Girov na Jablunkovsku můžete objevovat přírodu i díky moderním technologiím

29. březen 2023

Naučná stezka Girov v Hrádku na Jablunkovsku v Moravskoslezském kraji je dlouhá přibližně půl kilometru. Vznikla v roce 2018 a návštěvníkům nejvýchodnějšího koutu republiky slouží k pozorování ptáků a poznávání rostlin. Její součástí jsou i hry pro děti jako pexeso s obrázky ptáků nebo QR kódy, díky kterým umí chytré telefony přehrát hlasy místních ptáků.

Na ptačí pozorovatelnu vede pár dřevěných schůdků a seshora lze obhlédnout místní sportoviště Girov, přilehlé mokřady a lužní les. „Když pěkně potichu sedíte, můžete slyšet i vidět spoustu ptáků. Ten les je starý víc jak sto let a obec dodržuje, aby se v něm nic nekácelo, netrhalo, aby se tam zkrátka nic nedělo. Vypadá to tam jako v pralese,“ vysvětluje starosta Hrádku Robert Borski.

Řeka Olše je od pozorovatelny vzdálená asi dvě stě metrů. Stezka vede lesem a částečně zavádí návštěvníky i k řece, kde k poznání nabízí zástupce rostlinné a živočišné říše obývající prostředí říčního charakteru.

Stezku lemují tabulky popisující jednotlivé druhy rostlin a živočichů včetně obrázků a fotografií. „Udělali jsme tabulky zatím pro asi dvě stě druhů. Celkem jsem jich tu napočítal přes pět set. Je to můj koníček, kdysi jsem studoval biologii a ve svém volném čase tady bádám. Druhy stále objevujeme, pořád přibývají,“ dodává starosta.

Tabulky spolupracují i s chytrými telefony a přes QR kód nabízejí návštěvníkům informace o konkrétním druhu. „A v případě ptáků je tam ještě druhý QR kód, na který když zaměříte mobil, začne telefon zpívat hlasem toho konkrétního ptáka. Třeba drozda brávníka tady hned pod ptačí pozorovatelnou,“ pouští Robert Borski ukázku ptačího trylkování.

„Jsou některé druhy ptáků, které dokonce reagují, když pustíte jejich hlas přes QR kód. Třeba pěnice. Snaží se zjistit, kdo je vetřelec, kdo je narušitelem jejího teritoria. Takže někdy to těm ptákům i vadí. Teď slyšíme sýkorku. Už se to slétá,“ komentuje starosta interaktivní součást naučné stezky.

Relax v přírodě

Zkoumat můžete na stezce i řadu rostlin. Například mokřad u ptačí pozorovatelny je pokryt okřehkem menším. I to se návštěvník dozví pomocí tabulky s QR kódem. Přečte si vše o daném rostlinném druhu. Stezku obec pravidelně aktualizuje, tabulky po trase mění podle sezony. Třeba podle toho, co právě kvete.

V místě se dá i skvěle relaxovat. Pokud přijde člověk zrána a sedne na pozorovatelnu, může si vyslechnout úchvatné ptačí koncerty. „Samozřejmě je tu i negativní stránka. Čím víc lidí přijde, tím víc je klid v přírodě narušen a to kouzlo se trochu ztrácí,“ uznává starosta. „Jednou jsem tu pozoroval ledňáčka. Přiletěl a lovil. Jednu rybku, druhou, třetí až osmou. Osm ryb se mu vešlo do žaludku, než odletěl. Bylo zajímavé to pozorovat, on samozřejmě krmil mláďata,“ popisuje starosta.

U řeky se objevil i bobr a staví tam hráze. A také vzácné kachny jako třeba morčák velký, který se nastěhoval do povodí Olše. Kvůli vydře a mihuli oblast chrání Natura 2000, vzácné dřevokazné houby mají v lokalitě taky ráj.

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.