Na místě hradu Roštejn byla dřevěná stavba. Potvrdili to archeologové

20. duben 2019 06:00

Archeologové odkryli na hradě Roštejn na Jihlavsku pozůstatky středověké dřevohliněné stavby.

Potvrdili tak předpoklady stavebně-historického průzkumu z roku 2016, který starší stavbu na místě dochovaného hradu předpokládal. Podle nalezené keramiky stály první budovy v hradním areálu už na začátku 14. století, řekl archeolog Muzea Vysočiny Jihlava David Zimola.

Střely do kuše

Kromě velkého množství keramiky archeologové našli i střely do kuše. Průzkum je součástí rozsáhlé rekonstrukce hradu a zpřístupnění jeho nových expozic.

„Hypotézu toho, že v severovýchodním rohu nádvoří stávala nejstarší část středověkého domu, už v tuto chvíli můžeme potvrdit. Je tam mazanice i množství uhlíků, takže dřevěná konstrukce musela shořet a spadnout,“ řekl Zimola. Kromě toho jsou v kamenech patrné takzvané kulové jamky vydlabané pro to, aby v nich mohla stát konstrukce.

Archeologický průzkum

Archeologický průzkum začal v roce 2017 v severní části hradu, kde je nyní byt kastelánky, a v renesanční kapli svatého Eustacha. Pod ní archeologové odkryli zbytky čtvrtkruhové věžice v nároží, která je datovaná do druhé poloviny 15. století.

Loni na podzim se archeologové přesunuli na hradní nádvoří. V odkrytých sondách nalezli nejen zbytky stavby, které vyhořela, ale i keramiku s příměsí tuhy typickou pro 13. a začátek 14. století. „Charakteristické je také zdobení, vícenásobné ryté vlnice a profilace okrajů hrnců,“ řekl Zimola.

25 střel

Neobvyklé jsou podle něho bohaté nálezy kovových střel do kuše. V sondách jich archeologové našli 25. „Zřejmě v té stavbě zahořel nějaký zbrojní arzenál. A asi tady měli svého kováře, který střely překovával a různě dodělával,“ řekl Zimola. 

Archeologický průzkum hradu skončí v roce 2020. Podle kastelánky Kateřiny Rozinkové obohatí nové archeologické nálezy expozici v hradní věži věnovanou archeologii.

Otevřou 27. dubna

Návštěvníci budou moci na Roštejn letos poprvé 27. dubna. Přístupná jim bude interaktivní trasa Příroda, lovectví, myslivost otevřená po rekonstrukci hradu v loňském roce. Připravuje se i další návštěvnická trasa věnovaná historii, která se lidem otevře 2. července. Už začalo stěhování jejího vybavení z depozitářů Muzea Vysočiny Jihlava, pod které hrad vlastněný Krajem Vysočina patří. Zajímavostí nové expozice bude videomaping znázorňující šlechtickou hodovní tabuli.

Opravy hradu spojené s instalací nových expozic začaly v květnu 2017. Kraj za ně zaplatí asi 73 milionů korun.

zdroj: ČTK
Spustit audio