Na místě bývalého hotelu Na Růžku v Telči se po pěti letech znovu začínají pohybovat dělníci

3. březen 2023 06:45

U telčského nádraží na pozemku po secesním hotelu chystá nový majitel vedle obchodu i byty. V posledních dnech se tam pohybovali dělníci. Pět let po demolici staré budovy tak místní znovu mají naději, že se začne stavět.

V roce 2018 nový majitel secesní hotel z počátku 20. století i přes protesty řady místních obyvatel zboural, aby tam postavil obchodní dům. Dalších pět let pak lidé z Telče sledovali, jak volná plocha u nádraží leží ladem.

Po pěti letech od demolice bývalého hotelu Na Růžku v Telči se na pozemek vrátili dělníci

„Už je to tady dost dlouho v takovém jako nijakém stavu. Chtělo by to s tím něco udělat,“ rozhlíží se po planině Mareš Pikla. Cestu kolem prázdného růžku absolvuje denně. „Za těch pět let pokáceli teďka ty stromy, co tam narostly, jinak je to pořád ve stejném stavu,“ hodnotí péči po pozemek.

K úklidu pozemku vyzvala radnice majitele přes stavební úřad

Někteří místní si už mysleli, že se začíná stavět. Ale dělníci v posledních dnech jen provedli úklid, na který apelovala i radnice.

„Byl tam prales, hromady sutě, oplocení nefunkční, hrozil tam pád směrem od nádraží. Bylo to hodně nebezpečné. Proto jsme kontaktovali stavební úřad, aby vyzval majitele k nějaké nápravě. Takže na základě té výzvy to teď bylo pročištěno,“ říká místostarosta Jiří Pykal ze Zelených.

„My jsme si chtěli nejprve vyjasnit nějaké majetkoprávní vztahy, a potom začít řešit projekt už sloučením s územním a stavebním řízení,“ vysvětluje pět let nečinnosti Zdeněk Přichystal ze společnosti, která pozemek vlastní.

Dělníci z pozemku odstranili stromy a keře, které tam začaly po demolici růst

„Přišlo by mi i škoda, kdybychom nezarovnali ty hřebeny a nevybudovali tam ještě byty nad prodejnou,“ dodává Přichystal. Celkem by mělo vzniknout devět bytových jednotek.

Kdy se začnou stavět, si poslechněte v reportáži.

autor: Daniel Zach
Spustit audio

Související