Na koncertě zpíváme, v autobusu hulákáme

Jeden jediný sbormistr před pětapadesáti zpěváky. To je jihlavský pěvecký sbor Campanula. Mezi ostatními sbory na Vysočině je to poměrně mladé těleso, za sebou má ale spoustu koncertů po celé Evropě i operu na scéně pražského Stavovského divadla.

Od roku 1990 vede Campanulu sbormistr Pavel Jirák. "Campanule jsem vždycky fandil. V roce 1990 mě požádali, zda bych se této aktivity neujal, tak jsem úkol s mladickým nadšením převzal. Teď je nás 55," vrací se Pavel Jirák ke svým začátkům u sboru. Noví členové se sice objevují, ale mohlo by jich být víc. "Kdepak, ty časy, kdy ve sboru zpívali konzervatoristé, jsou pryč. My přijímáme opravdové zájemce, kteří chtějí zpívat a mají na to čas. Není primární umět noty, ale je potřeba mít hudební sluch a technické předpoklady."

Zkoušky sboru probíhají vždy ve středu a pátek v prostorách nad kostelem Matky Boží v Jihlavě. Zpěváci se scházejí na půl osmou večerní a je vidět, že se na setkání těší. I v tak velkém počtu rychle hledají své místo na židli před klavírem. Sami ale přiznávají, že občas trpělivost sbormistra zkouší. "My jsme taková rozjívená cháska a musí nás často krotit. Dře z nás kůži někdy, my z něj naopak taky, takže my zkoušíme navzájem, co vydržíme," prozrazuje s úsměvem první sopranistka Martina Kolářová. Druhý bas Martin Mikeš přizvukuje, ale zároveň dodává: "Pan Jirák je zárukou toho, že ta úroveň sboru tady vždycky bude a to je i důvod, proč jsme tady."

V těchto dnech Campanula pracuje na nešporách Petra Ebena. "Petr Eben se výborně zpívá, on rozuměl lidskému hlasu. Navíc při provedení nešporů byl i v Jihlavě a o to na to máme větší vzpomínky a strašně rádi jsme se ke skladbě vrátili, " vysvětluje Martina Kolářová. Campanula Ebenovy nešpory zkouší na Slavnosti Gustava Mahlera, kde je uslyší i široká veřejnost.

Spustit audio