Na kolečkových bruslích se můžete projet i desítky kilometrů. Třeba podél Labe nebo Rýna

5. květen 2017
Dobré odpoledne

Lidé, kteří v dětství rádi bruslili na ledě, se snadněji naučí pohybovat na kolečkových bruslích. „Tělo si ty pohyby pamatuje. Kolečka sice kloužou jinak, než se jede na ledě, ale po chvíli se člověk přizpůsobí. Postoj nebo přenášení váhy jsou hodně podobné,“ řekl jihlavský sportovec a cestovatel Jan Mráz.

Základní vybavení se dá pořídit už od tisíce korun. „Kromě bruslí je třeba pořídit také helmu a chrániče kolen, loktů a zápěstí. Mohou se zdát zbytečné, ale ochrání před větším zraněním při pádu.“

Na začátek si stoupněte na trávník

Vybavení je dobré vyzkoušet klidně doma v obývacím pokoji, aby si ho člověk uměl správně zapnout. „První pohyby je pak možné zkoušet klidně před domem na klidném asfaltovém plácku. Úplní začátečníci mohou využít trávníku. Je měkčí na pády a kolečka na něm jezdí pomaleji,“ poradil Mráz.

Pokročilí se mohou vydat na delší projížďky

Po zvládnutí začátků mohou bruslaři na kolečkách plánovat delší trasy. „V Jihlavě doporučuji stezku podél řeky za Kauflandem, Je ale hodně využívána, a tak je lepší se na ní vydat třeba hned ráno. V rámci Vysočiny mám vyzkoušenou cestu z Přibyslavi do Sázavy. Je to devět kilometrů a směrem do Sázavy je cesta do mírného kopečku, a tak prověří i kondici.“

„A když se podíváme i někam za hranice, tak osobně jsem projel cestu podél Labe z Děčína do Drážďan. Stezka má 65 kilometrů a já jsem jí za jeden den zvládl tam i zpátky. Na konci už mě hodně bolely nohy. A v loňském roce jsem ještě projel Rýnskou stezku k Bodamskému jezeru. Tahle trasa má 55 kilometrů, jel jsem ji také tam i zpět ve velkém horku a tam jsem si sáhl na dno. Barva Rýna a krásná příroda stála za to,“ vyprávěl Jan Mráz.

Spustit audio