Na jízdu roušku, na zkoušku respirátor. Autoškoly upozorňují na nelogičnost vládních nařízení

2. únor 2021 11:00

Povinný respirátor třídy FFP 2 v autoškole by měli používat žáci i instruktoři. Ale podle usnesení vlády jen při konání zkoušek, jinak stačí rouška.

Minulý týden oznámil vicepremiér Karel Havlíček (ANO), že žáci a instruktoři v autoškolách budou muset nosit povinně respirátory. Z psaného vládního usnesení ale vyplývá, že se to vztahuje jenom na závěrečnou zkoušku, jinak stačí rouška s nižším stupněm ochrany.

„Je to zadýchanější, občas špatně vidím.“ Markéta si v Jemnici dělá řidičský průkaz, a právě přijela autem s instruktorem a má nasazenou roušku. Petr Tomek, majitel autoškoly a instruktor v jedné osobě si nařízení pozorně pročetl: „Konkrétně od soboty 30. ledna musíme mít při provádění zkoušek nasazený respirátor třídy FFP2 nebo KN95. Je tam napsáno, že jen při konání závěrečných zkoušek.“

Ministerstvo dopravy

Vicepremiér a ministr dopravy Karel Havlíček skutečně na tiskové konferenci řekl, že v autoškole se má jezdit s respirátorem. Ovšem v psaném usnesení na webu ministerstva je podmínka respirátoru pouze při zkouškách.

„Na praktické jízdy v rámci výcviku se takové povinnosti nevztahuje, ale lze říct, že pro praktické jízdy platí obecná doporučení ministerstva zdravotnictví, tedy i dostatečná míra ochrany,“ komentoval mluvčí resortu František Jemelka.

autoři: Milan Soldán , mik
Spustit audio

Související