Na jihlavské poště lidé čekají i více než hodinu. Doručovatel jede na plné obrátky

7. prosinec 2016
Zprávy z

Každoročně před Vánoci stoupá počet balíků, které musí doručovatelé dovézt na adresu příjemců. Česká pošta avizuje nárůst o polovinu oproti běžnému období během letošního roku. Řidič od konkurenční společnosti PPL hlásí, že denně vozí na tři stovky zásilek. Na jihlavské pobočce pošty to ale přináší komplikace především příchozím klientům.

Letošní rok je pro státního doručovatele navíc rekordním, oproti srovnatelnému období loni totiž eviduje nárůst o desetinu. Sklady na poštách jsou plné.

„Kolegyně teď budou vydávat balíky klientům, musíme je najít. Tento sklad máme teď úplně plný. V běžném roce jsme asi na polovičce, na třetině. U některých zásilek nám opravdu chvilku trvá, než ji najdeme,“ vysvětluje Bohuslava Žaloudková, vedoucí skladu České pošty v Jihlavě.

Čeká na balík? Odpoledne i víc než hodinu

„Teď mám deset čísel před sebou, tak asi pětačtyřicet minut? Odpoledne ale je to i na dvě hodiny, když je tu hodně lidí,“ komentuje situaci na jihlavské poště paní Draha, která už několikrát vyšla ven na sluníčko, aby ji čekání s pořadovým číslem v ruce uteklo.

Každý rok je v podstatě rekordním

Česká pošty ve svých statistikách v podstatě každý rok překonává sama sebe. „Ty nárůsty jsou skutečně enormní, oproti listopadu 2015 jsme na nárůstu deseti procent. Když vezmeme nějaké běžné období roku, tak v současné době máme v přepravě o padesát procent více,“ dodává mluvčí státního podniku Matyáš Vitík.

Garance dodávky do Štědrého dne je u České pošty možná pouze tehdy, je-li balík odeslán do 20. prosince. Jiní dovozci, kupříkladu společnost PPL, mají termín nejzazšího podání ještě o dva dny delší, tedy do 22. prosince, řekl Českému rozhlasu doručovatel PPL Adam Souček. Denně rozveze na tři stovky balíků. „Myslím, že to ještě stoupne,“ doplnil.

autoři: mik , ost
Spustit audio