Na jaře se telefony netrhnou, říká chovatel drůbeže Libor Barák z Hubenova

Kromě toho, že na jaře všechno rozkvete a na stromech se nalijí pupeny, ožívají také dvorky na vesnicích letošními mláďaty. U chovatele Libora Baráka v Hubenově mají kromě známých druhů i ty méně obvyklé. „Máme všechno, co má peří, veškerou drůbež u nás seženete. Kuřice ve stáří 16 až 18 týdnů, potom máme káčata, housata, perličky, holokrčky, kalimera, brojlerová kuřata.“

V oddělených odchovnách je teplo a mláďata mají teplotu, jakou v tyto dny potřebují, asi osmadvacet stupňů. Na podestýlce, která musí být suchá, je v krmítkách ve tvaru tubusů dostatek vody i potravy. „Je to krmná směs VKCh1. Zní to chemicky, ale jim to určitě chutná,“ směje se chovatel. Když si mláďata drůbeže koupí zájemce k sobě na dvorek, musí jim připravit postupný přechod na stravu, jakou jim bude dávat. „Když si je přinesete domů a dáte jim pšenici, tak z toho budou vyděšení, protože to v životě neviděli,“ upozorňuje chovatel.

Od Velikonoc bývá sezóna v plném proudu, i když zájem chovatelů se i tak řídí počasí. Firma Gallus Extra s.r.o. má k dispozici čtyři telefonistky. „Když je slunečno a hezky už v březnu, tak se telefony netrhnou, protože potřebují mít drůbež v určité teplotě a klimatických podmínkách a světelném režimu, takže když je chladný duben, květen, zájem opadne,“ říká Eva Urbánková.

Holokrčky a kalimera jsou druhy vyšlechtěné na Slovensku

V dalších odchovnách pípají den stará kuřátka méně obvyklých druhů drůbeže. „To jsou holokrčky a kalimera,“ bere jedno z mláďat Libor Barák do ruky. Holý krček skutečně holokrčky mají, jaký je ale rozdíl mezi nimi a běžným kuřetem? „Ta holokrčka má delší bělejší maso a má žlutavou kůži, takže je to taková specialita do kuchyně. Kalimera jsou různobarevná kuřátka a jsou taky určená na výkrm. Rostou poněkud déle než klasický brojler. Ten roste ve výkrmnách přibližně třicet dní, kalimero roste šedesát, sedmdesát dní a to maso je vyzrálejší a chutnější. Navíc si je můžete nechat běhat po dvoře a zabít postupně, to u brojlerů nejde, jejich srdíčko by život delší, než na kolik jsou uzpůsobení, nevydrželo,“ vysvětluje chovatel.

Drůbež, Hubenov

Práce je pořád dost

Život s drůbeží není žádná nuda. Libor Barák musí každé ráno zkompletovat auta a rozdělit do nich v krabicích objednaná kuřata, která míří k zákazníkům. „No a já se pak musím postarat o ty, kteří tady zbudou. Když přivezete drůbež, tak ji musíte ustájit. Musíte jim dát žrádlo, musíte ji napojit, kontrolovat a potom je zase musíte nachytat, dát je do krabic a poslat k zákazníkům, takže práce je dost,“ usmívá se chovatel, který na své práci nejvíce ocení přísun čerstvého masa po celý rok.

Páv, Hubenov
autor: dak
Spustit audio