Na jabloni v srdci Vysočiny roste přes dvě stě druhů jablek. Všechna si ponechávají vlastní chuť

13. květen 2021

V jedné zahradě na okraji Telče na Vysočině roste speciální jabloň. Na každé její větvi roste jiný druh jablek. Od semínka ji vypěstoval a každý rok na ni roubuje zahrádkář a zkušený sadař Ladislav Dufek.

Jabloň Ladislava Dufka má velmi nízký kmen, roste hodně doširoka a na každé její větvičce visí kovový štítek s označením druhu. „V roce 1981 jsem vysel semena jaderničky moravské jako podnož, za tři roky jsem na to narouboval první Zuzanu, a postupně jsem tam přidával odrůdy,“ říká předseda telčské pobočky svazu zahrádkářů Ladislav Dufek. Odrůdy přibývaly každý rok, a po třiceti letech už počet překročil dvě stovky. Sadař věří, že se dostane až ke třem stovkám druhů jablek.

Mohlo by se zdát, že při tolika druzích jablek na jednom stromě si jednotlivé druhy nemohou stoprocentně zachovat své vlastnosti. Ladislav Dufek to ale vyvrací. „Snažím se to roubovat na původní Zuzanu,“ vysvětluje a dodává: „I třicet centimetrů vysoký hlavní kmen je zárukou, že původní druh bude mít na ostatní malý vliv.

Na stromě tak najdete raná letní voňavá jablíčka, ale i podzimní a zimní druhy. Při výběru roubů sadař spolupracuje s kolegy, ale i výzkumnými ústavy. Nejradši má málo známé druhy. „Mám tady z letních Piros, to je spolupráce s Němci. To je fantastické jablko,“ říká. Sám také šlechtí nové druhy. Jeden už pojmenoval Telč.

Jabloň, na které je až dvě stě druhů jablek

Ladislav Dufek roubuje nejdříve na konci dubna, většinou ale na začátku května, když má strom nejvíce mízy. Je tak největší šance, že se roub ujme. Nejkrásnější je jabloň na jaře, když je v plném květu. S ohledem na různé druhy vykvétá v průběhu tří týdnů, a vybarvuje se od bílé až po sytě červenou. Konečnou úrodu z tohoto stromu Ladislav Dufek odhaduje na dvě stě kilogramů jablek.

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.