Na hradě v Ledči nad Sázavou projdete Stínadly až do pracovny Jaroslava Foglara

Kreslíř Rychlých šípů, a celoživotní obdivovatel Jaroslava Foglara, Milan Teslevič z Prahy, buduje v útrobách hradu v Ledči nad Sázavou Foglarovo muzeum.

Známý spisovatel totiž jezdil se skauty na tábory do nedaleké Sluneční zátoky. V expozici teď najdete nejen stovky kreslených Foglarových portrétů, a originálních fotografií z táborů, ale i Stínadla.

Milan Teslevič o sobě sám říká, že je puntičkář, a jeho muzeum je toho důkazem. Stačí se jen podívat na vstupní dveře do expozice. Najdete je v místnosti hradní pokladny. Jsou přesnou kopií dveří do bytu Jaroslava Foglara. Visí na nich vzkazy, a z vnitřní strany klíče. „Tady měl klíč od dvora. Většinou nebyl doma, tak mu to domovnice věšela na dveře,“ ukazuje Milan Teslevič.

Milan Teslevič kreslí jen černou propiskou

První místnost muzea připomíná tábořiště, kam Foglar se skauty jezdil. „Když se podíváte tamhle na horizont, tam vidíte pět stromů, to je meandr Sluneční zátoky,“ ukazuje nadšený sběratel z okna hradu. Na stěnách místnosti visí placky s názvy jednotlivých táborů, pod nimi ve vitrínách leží originální fotografie.

I podle nich Milan Teslevič kreslí obrazy, které doprovázejí celou expozici. Už od dětství kreslí jen černou propiskou, a je až k neuvěření, jak jsou jeho kresby věrné.

Starou nástěnku věnovali sběrateli devadesátiletí skauti

Kreslíř má na kontě stovky Foglarových portrétů, které se dostaly i do České knihy rekordů. „Je to Foglar od čtyř let, až do deseti dnů před smrtí,“ dodává Milan Teslevič. Jedna část muzea je věnovaná skautským klubovnám. Visí tam skautský slib, junácký zákon, ale i stará nástěnka s nákresy uzlů. „To mi darovali skauti, kterým je dnes kolem devadesáti let,“ usmívá se sběratel.

Nikdo neví, kde byla Stínadla

Jedním z největších Foglarových tajemství byla, a dodnes jsou, Stínadla. I ta se Milan Teslevič rozhodl na hradě vybudovat. „Foglar nikdy neprozradil, kde ten nápad na Stínadla sebral,“ říká.

Sám má velkou sbírku fotografií staré Prahy, a přiznává, že na své obrazy, nástěnné kulisy muzea, si z pražských fotografií bral jen inspiraci. Do budoucna by rád návštěvníkům do temných ulic pro autentičnost zážitku dával jen slabou baterku.

V muzeu stojí i kopie Foglarova pracovního stolu

Odměnou za projití Stínadly je pohled na přesnou kopii Foglarovy pracovny. Milan Teslevič má množství fotografií, a postupně shání předměty, které ukládá na stůl.

Zatím na něm stojí psací stroj, psací potřeby, telefon, ale i fotografie maminky. „Všechno bude do detailu vyvedený,“ dodává se smíchem.