Na houby choďte do úplňku měsíce a nevařte je dlouho
Každá houba je jedlá, ale některá jenom jednou. Sbírejte tedy jenom takové houby, které znáte.
Je určito, že houby rostou nejhojněji do úplňku měsíce.
Při dušení hub se doporučuje přidat špetku sody nebo citronové šťávy, jsou stravitelnější. Jsou-li připraveny na kyselo, snáze se tráví.
Červi rychle opustí houby, když je rozřízneme a vložíme do silně osolené vody.
Holubinky snáze oloupeme, přelijeme-li je vroucí vodou.
Houby dusíme jen ve vlastní šťávě, však nepříliš dlouho, neb delším vařením tkanivo hub tuhne a stává se nestravitelným.
Sbírejte jen ty houby, které dobře znáte.
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.
Václav Žmolík, moderátor
Tajuplný ostrov
Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.