Na havlíčkobrodský knižní veletrh se přihlásilo 163 vystavovatelů

7. září 2019 06:00

Na Podzimní knižní veletrh v Havlíčkově Brodě se letos přihlásilo 163 vystavovatelů. Vedle tradičních přibylo hodně nových nakladatelství.

Veletrh jim dává příležitost zviditelnit se na velké knižní akci, sdělila ředitelka veletrhu Markéta Hejkalová. Tématem letošního ročníku jsou zločiny a tresty a konat se bude v kulturním domě Ostrov od 11. do 12. října.

Slavná jména

Opět přijede i řada spisovatelů. Do Havlíčkova Brodu zavítá mimo jiné Ivan Kraus, Zdena Mašínová, Aleš Palán, Irena Dousková a Michal Viewegh nebo slovenský spisovatel Pavol Rankov a polský spisovatel a novinář Zygmunt Miloszewski. „Patrně nejoblíbenějším doprovodným pořadem veletrhu je přednáška profesora Martina Hilského. Letošní má název Shakespearovy Čechy aneb Zimní pohádka,“ uvedla Hejkalová. O novinkách v astronomii bude mluvit Jiří Grygar a letošní novinkou pak bude Dílna malého novináře s Michaelou Veteškovou.

Kapacita kulturního domu

Počty přihlášených vystavovatelů jsou podle Hejkalové každý rok přibližně stejné. „Víc by jich ani být nemohlo, protože by se do těch prostor nevešli,“ uvedla. Vedle tradičních nakladatelství Academia, Host, Argo, Moba, Munipress či Portál se hlásí noví vystavovatelé - Deník N, Jakost, CBS, Beskydy, Leges a další.

Zločin a trest

Letošní motto veletrhu je podle Hejkalové poctou románu Zločin a trest Fjodora Michajloviče Dostojevského a zároveň odkazuje na současný boom kriminální literatury. „Kriminální příběhy a detektivky se stávají stále více součástí hlavního proudu literatury, což třeba ještě v 90. letech nebylo,“ podotkla.

Minulý ročník veletrhu navštívilo kolem 17.000 lidí. Letos musí návštěvníci počítat s tím, že kvůli sousední stavbě krajské knihovny ubylo u kulturního domu místo na parkování. Hejkalová ale předpokládá, že by se v nové knihovně mohly v budoucnu konat některé doprovodné programy veletrhu.

zdroj: ČTK
Spustit audio