Na gymnáziu v Havlíčkově Brodě je po dlouhé době rušno. Deváťáci přišli na přijímací zkoušky

4. květen 2021 05:00

Letošní deváťáci začali rozhodovat o své budoucnosti. Na středních školách na Vysočině totiž odstartovaly přijímací zkoušky.

Na středních školách je po dlouhé době opět rušno. Jen místo studentů se do lavic posadili žáci posledních ročníků základních škol, kteří v těchto dnech skládají přijímací zkoušky. Tentokrát za přísnějších hygienických podmínek.

Gymnázium Havlíčkův Brod

„Tak tady nahoru, po schodišti, učebna C.“ Po jednom pouští žáky učitelé havlíčkobrodského gymnázia do přidělené třídy, kde budou skládat přijímací zkoušku. Každý z deváťáků se musí prokázat mimo jiné i negativním testem, pokud tedy nákazu neprodělal v posledních třech měsících.

Testu se vyhnula i uchazečka Simona. „Já jsem popravdě covid už prodělala, takže jsem si test nemusela dělat, ale jinak moji spolužáci se testovali ve škole spolu s třídním učitelem.“

Možnosti otestování na své domovské základní škole využila většina deváťáků, které jsme v hale gymnázia oslovili. Pro většinu z nich ale byl mnohem větším stresem než covidový test, kvíz z matematiky. „Nejsem nijak extra nervózní, protože vím, že jsem se připravovala a že to zvládnu. Větší obavu mám rozhodně z matematiky, protože matematika je rozhodně těžší.“

Výsledky zkoušek

Na výsledcích přijímacích zkoušek bude přitom hodně záležet. Vedení gymnázia může totiž přijmout zhruba polovinu přihlášených zájemců. „My tady budeme mít 66 uchazečů, ale oni přijdou uchazeči ještě na druhý termín, kde jich máme podobný počet. Letos máme asi sto dvacet zájemců a bereme šedesát,“ ukazuje v tabulce s rozdělením zájemců o studium ředitel gymnázia Hynek Bouchal.

Přihlášek se letos podle něj sešlo o něco více než v předchozích letech. Trochu paradoxně byli pondělní deváťáci jedněmi z prvních, kdo do gymnaziálních lavic v letošním kalendářním roce usedli. „Maturanti mohou chodit v šestičlenných skupinách konzultovat, takže ti chodí konzultovat, ale jinak jsme tady od té předvánoční doby neměli ani nohu. I pro nás to bude po velmi dlouhé době zajímavá zkušenost mít ve škole děti.“

Na gymnáziu bude rušno prakticky celý týden, po pondělních a úterních termínech zkoušek na čtyřleté studium, čekají od středy testy i zájemce o šestiletá a osmiletá gymnázia.

autoři: Tereza Pešoutová , mik
Spustit audio

Související