Na evropský průkaz pojištěnce v zahraničí příliš nespoléhejte

24. červen 2016
Dobré odpoledne

I když si to raději nepřipouštíme, dovolená v zahraničí nás bez cestovního pojištění může doslova finančně zruinovat. Jaké jsou nejčastější výluky v pojištění a proč nám nestačí všeobecné pojištění a evropský průkaz pojištěnce, vysvětlil pojišťovací poradce Milan Dočkal.

Evropský průkaz pojištěnce platí pouze v zemích Evropské unie. Navíc je potřeba si uvědomit, že péče v České republice zahrnuje velkou škálu úkonů hrazených ze všeobecného pojištění, ale rozsah pojištění je v každé zemi unie jiný a obvykle menší než u nás. „Pokud jsou dle místního zákona spoluúčasti, některé věci nejsou hrazeny atd., tak to si musím doplatit,“ upozorňuje Milan Dočkal. Všeobecné pojištění navíc nekryje transporty mezi zdravotnickými zařízeními nebo zpět do vlasti.

Evropský průkaz pojištění využijete pouze ve státních zařízeních

„Pokud se mi něco stane v místě, kde není žádné státní zařízení nebo si ani nemůžu vybrat, protože mě někam odvezou do soukromého zařízení, tak tam to už neplatí vůbec nebo jen omezeně,“ upozorňuje host. Částky za náročnější výkony se pohybují řádově ve statisících. Navíc všeobecné pojištění kryje úkon pouze do té výše, kterou by stál v Česku. A zdravotnická péče například v Rakousku, Německu nebo Švýcarsku je výrazně nákladnější než u nás. Případný rozdíl musí uhradit pacient.

Do zahraničí bez komerčního cestovního pojištění nejezděte, ani v rámci EU

„Pokud si uděláme celý balíček, který většina pojišťoven nabízí, to znamená jak léčebné výlohy, zavazadla a hlavně odpovědnost, tak teoreticky už můžeme mít celkem klidné spaní. Je třeba vzít v úvahu ještě jednu věc a tou jsou pojistné částky,“ upozorňuje Milan Dočkal. Pojistné limity se liší podle pojišťoven a tady vybírejte obzvlášť pečlivě. Limit milión korun nelze považovat za dostatečný.

Pozor na výluky

„Jedna nebo dvě pojišťovny mají takové výluky, které by málokdo čekal. Vyloučenou mají jízdu na banánu nebo let padákem za loďkou,“ upozorňuje host na riziko spojené s oblíbenou aktivitou u moře. V horách jsou pak limity podle nadmořské výšky, dále na zásahy horské služby nebo vodních záchranářů. Většina pojišťoven má ve výluce i zranění nebo úmrtí po teroristickém útoku.

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.