Na dovolenou autem: Francie a Německo

28. červen 2017

Po letech úpadku hlásí cestovní kanceláře zvýšený zájem českých turistů o dovolenou na severu Německa u pobřeží Baltského moře. Češi ale stále častěji navštěvují také německá a francouzská města. My vám v dalším dílu našeho seriálu poradíme na co si při cestě autem dávat pozor.

Pro vjezd autem do německých měst jako jsou Berlín nebo Lipsko, potřebujete ekologickou plaketu. Nově je vyžadují i některá města ve Francii. Musíte si ji ale koupit s dostatečným předstihem, upozorňuje Petr Vomáčka z Ústředního automotoklubu.

„Ve Francii je to Lyon, Paříž a další města se přidávají po vzoru té francouzské ekologické plakety. Dodací doba je zhruba 30 dní a dá se objednat pouze přes internet, ve Francii už jí sehnat nejde.“

Ve Francii se platí mýtné přímo na dálnici a rychlostní limit je stejný jako v Česku, tedy 130km/h. Dopravní expert z Týmu silniční bezpečnosti Roman Budský upozorňuje, za co můžete ve Francii dostat pokutu až 135 Eur.

Čtěte také

„Rozhodně se vyplatí dbát zákazu používání sluchátek a dalších audio zařízení umístěných v uchu nebo na něm. To platí jak pro telefonování, tak i pro poslech hudby. Co se týče poslechu hudby, tak Francouzi zakazují hlasitou reprodukci hudby při řízení vozidla. Je to kvůli tomu, aby byl řidič schopen slyšet projíždějící vozidla záchranářů.

Ve Francii musejí mít řidiči u sebe i alkotester. Prodává se tam běžně na čerpacích stanicích. Pokud jedete na motorce, musíte mít také povinně rukavice a vesty dodává Roman Budský.

„Jednak jsou motocyklisté i jejich spolujezdci povinni používat certifikované rukavice a současně platí od loňského roku povinnost používat reflexní vestu. Budou ji používat v případě, že zastaví na silnici z důvodu nehody nebo poruchy a budou se pohybovat po vozovce.

V Německu budou dálnice až do roku 2019 bezplatné a zhruba polovina jich nemá rychlostní limity. Když ale někdo pojede v levém pruhu pomalu, tak ho určitě nepodjíždějte, varuje Petr Vomáčka z ÚAMK.

Německá dálnice - ilustrační foto

„To podjíždění samotné, pokud třeba někdo jede 100 km/h v levém pruhu, je pokutováno ve výši 100 EUR. Vztahuje se to dokonce i na podjíždění vozu v koloně ze strany motorkáře. U nás se toto nějakým způsobem toleruje. A pokud v koloně vystoupím z auta, abych si třeba vzal něco z kufru, a vidí mě u toho policista, tak dostanu pokutu 10 EUR.

A Roman Budský ještě upozorňuje, na nižší rychlost při projíždějí obytnou zónou v Německu. „Na rozdíl od České republiky je daleko striktnější omezení rychlosti, to znamená maximálně 7 km/h, což je rychlejší chůze.“ V Německu i ve Francii počítejte také s vyšší cenou pohonných hmot. A to asi o 20 procent.

autor: Jan Pastor
Spustit audio