Na dálnici D5 u Žebráku se srazilo 36 aut. Šest osob zraněno

20. leden 2022 13:10, aktualizováno

Na dálnici D5 se dopoledne srazilo u Žebráku na Berounsku 36 aut, a to 20 osobních a 16 nákladních. Hromadná nehoda se stala na 33. kilometru ve směru na Prahu. Na místě bylo podle twitteru středočeské záchranné služby šest zraněných lidí. Dva zranění byli ve vozech zaklínění, uvedla mluvčí záchranářů Petra Homolová.

Při zjišťování příčiny nehody bere policie v potaz i nepříznivé počasí. Podle mluvčího ředitelství silnic a dálnic Jan Rýdla nelze vyproštění havarovaných vozů a plné uvolnění dálnice očekávat dříve než dnes kolem 20:00.

Havarovaná vozidla zabírala zhruba 150metrový úsek dálnice. Kvůli zásahu hasičů, záchranářů a policie byla uzavřená dálnice i směrem na Plzeň, kolem 16:00 byl provoz v tomto směru obnoven jedním jízdním pruhem. Rýdl k možnému zprovoznění dálnice řekl, že celá událost se musí vyšetřit a tento čas využívá ŘSD pro naplánování uvolňování dálnice.

Při nehodě se zranilo šest lidí. "Tři lehce zraněné jsme odvezli do hořovické nemocnice na chirurgii, dva se středně těžkým zraněním jsme přepravili letecky do Prahy, protože pozemní cesta je nyní uzavřená," řekla po nehodě Homolová. Jednoho člověka s lehkým zraněním záchranáři ošetřili a ponechali na místě, dodala.

Do nemocnice v pražském Motole záchranáři přepravili jednoho zraněného vrtulníkem a jednoho sanitkou. "S největší pravděpodobností jsou oba mimo ohrožení života,“ řekla ČTK mluvčí motolské nemocnice Pavlína Danková. Jeden z letecky transportovaných pacientů byl podle informací na twitteru středočeské záchranné služby předán do Ústřední vojenské nemocnice.

Policie dopravu odklání na výjezdu 37 objízdnou trasou po silnici druhé třídy 605 na Žebrák a Zdice. "Kvůli sesedání vrtulníků jsme museli uzavřít i opačný směr dálnice v místě nehody, což je 28. km směrem na Plzeň," řekla policejní mluvčí Vlasta Suchánková.
Příčiny nehody policie vyšetřuje. Podle Suchánkové nelze vyloučit, že na vině jsou i zhoršené povětrnostní podmínky. "Tou dobou se přes střední Čechy přehnala sněhová vánice, může to mít rovněž vliv. Budeme zjišťovat, jak se stala první nehoda a jaký byl časový sled dalších událostí," řekla mluvčí. Podle snímků z D5, které odpoledne na twitter umístil mluvčí ŘSD, je patrné, že kolem 11:15 se přes dálnici před místem hromadné nehody přehnala několikaminutová sněhová vánice. Silničáři vozovku podle Rýdla mezi 9:40 a 10:40 chemicky ošetřili.

Policie používá k monitorování následků nehody na místě drony. Podle Suchánkové zatím nelze odhadnout, kdy se v uzavřeném úseku obnoví provoz.

U hromadné nehody zasahují i hasiči. "Na místo vyjely jednotky HZS Beroun a Hořovice a SDH Komárov a Zdice. Zároveň byli o spolupráci požádáni hasiči z Plzeňského kraje,” informovali středočeští hasiči na twitteru. Hasiči odstraňují následky nehody, za pomoci těžké techniky od sebe odtrhávají nabouraná vozidla. "Hasiči ze Slaného přistavili na místo evakuační autobus, kde se mohou lidé z nehody ohřát," sdělila mluvčí hasičů Tereza Fliegerová. Podle ní tuto možnost už využilo asi 16 lidí.

autor: iko | zdroje: Český rozhlas Plzeň , ČTK
Spustit audio