Na dálnici D1 stále stojí 468 nelegálních billboardů. Odstraňování může trvat měsíce, připouští ministerstvo

Ministerstvo dopravy tento týden začalo obesílat majitele nelegálních billboardů. Na dálnici D1 mezi Prahou a Brnem stále zůstávají stovky nelegálních reklamních poutačů. Podle zákona by tam přitom už dva týdny neměl být ani jeden.

„Vracíme se na dálnici D1 počítat billboardy, už dva týdny tu nemají co dělat, tak jsem zvědavý, jak to dopadne,“ říká redaktor Michal Malý, který řídí, vedle něj ale sedí redaktorka Kateřina Tůmová, která billboardy počítá.

„Obávám se, že se dnes učárkuji, protože minule jsme zde dokonce napočítali šest set billboardů,“ dodává. Na cestě se ptají také řidičů, některým z nich billboardy vůbec nevadí, pro jiné jsou nepříjemné, když jsou blízko silnice, což je nebezpečné.


Redaktoři Radiožurnálu během jízdy na celé D1 od Brna do Prahy a napočítali celkem 468 nelegálních billboardů.

Z ministerstva dopravy podle mluvčího Tomáše Neřolda ještě tento týden odešlo prvních 30 výzev k odstranění. U dalších to bude prý trvat déle. „U každého billboardu musíme oslovit jeho provozovatele, musíme to zdokumentovat, a také samotné odstraňování je náročnější proces než zakrytí,“ říká s tím, že celý proces může trvat měsíce.

autoři: Michal Malý , Kateřina Tůmová
Spustit audio