Na Českomoravské vrchovině hustě sněží. Hrozí kalamita, varují meteorologové

3. leden 2018
Zprávy z

Na severu a východě Českomoravské vrchoviny ve středu hustě sněží. Napadnout tak může rychle až zhruba pět centimetrů mokrého sněhu. Kolem poledne pak zesílí vítr, oteplí se a sníh začne tát. Hrozí i kalamitní stav, varují meteorologové.

Výstraha Českého hydrometeorologického ústavu na silné sněžení platí pro okresy Svitavy v Pardubickém kraji, Žďár nad Sázavou na Vysočině a Blansko v Jihomoravském kraji, a to od devíti do dvanácti hodin.

Řidiči musejí na silnicích počítat s ujetým nebo rozbředlým sněhem, a to i na dálnici D1. Na kluzkých vozovkách sena Vysočině od rána stalo 16 dopravních nehod, tři lidé se při nich lehce zranili, uvedla kolem desáté hodiny krajská policejní mluvčí Dana Čírtková.

Pět řidičů si policii dopoledne stěžovalo na zledovatělou vozovku, volání se týkala úseků na Třebíčsku, Havlíčkobrodsku i Jihlavsku.

„Na komunikacích možnost vzniku kalamitní situace,“ varují také meteorologové ve středeční výstraze.

Dřívější varování meteorologů před sněhovou nadílkou platí od středečních 9 do 22 hodin také pro Jablonecko, Liberecko a Semilsko v Libereckém kraji, Trutnovsko, Náchodsko a Rychnovsko v Královéhradeckém kraji, Orlickoústecko v Pardubickém kraji, Šumpersko a Jesenicko v Olomouckém kraji a Bruntálsko v Moravskoslezském kraji.

Na horách a v podhůří na severu republiky může napadnout až 20 centimetrů sněhu, na hřebenech hor až 35 centimetrů. V západní polovině Čech a na východě území bude dnes také zesilovat vítr s nárazy až 70 kilometrů za hodinu, na horách až 110 km/h.

Meteorologové proto doporučují, aby si řidiči dali pozor na náhlý pokles viditelnosti na silnicích. Měli by tomu přizpůsobit rychlost jízdy. Je také podle nich dobré sledovat předpověď počasí a dopravní zpravodajství. To nabízí například Zelená vlna.

zdroj: ČTK
Spustit audio