Muzeum strašidel pobaví malé a postraší velké. Vyzkoušet si tu můžete i svět nevidomých

14. červen 2020

Muzeum najdete pod hotelem Central na náměstí Republiky v Plzni. Ve dvou podzemních podlažích si tu na své přijdou malí i velcí. Pro ty nejmenší tu nově přibyla skřítkozemě, starší děti a dospělí si zase mohou vyzkoušet procházku v podzemí v naprosté tmě s orientací jen podle zvuků.

Muzeum strašidel v Plzni

V zemi skřítku se nebudete bát. skřítkozemě je rozdělena na čtyři části podle ročních období. Skřítci na podzim sklízejí ovoce, v zimě dovádějí na saních nebo se tu najde jeden, který se ukládá k zimnímu stánku.

Kdo se chce trochu bát, určitě by měl zajít do strašidelné místnosti plné hrůzostrašných zvuků a předmětů. Jde o pokoj lovce strašidel, jak popisuje průvodkyně Renata Sedláčková. „Sem si lovec strašidel ukládal všechny svoje úlovky. Třeba je tu ohnivá koule, pavoučník roztomilý nebo tvář modropýra lekavého“, říká Sedláčková.

Vyrážíme společně o patro níž. V mezipatře je zrcadlo, ve kterém podle Sedláčkové každý uvidí to největší strašidlo. Sebe sama. Humor tu nechybí ani u dalších exponátů, které se týkají hlavně pohádkových postav a strašidel Plzně a Plzeňského kraje.

Krutý vládce Radouš nebo ohnivý pes

Muzeum strašidel v Plzni

Nejnižší část muzea je součástí původního historického podzemí. Strašidla tu odpočívají v nádherných klenbách. Atmosféra je tu pro ohnivého psa, obávaného Radouše z hradu Radyně nebo černou paní jako stvořená. Autorem všech soch strašidel je Zdeněk Zajíček, který provozuje i Pohádkový statek ve Vranovicích na Rokycansku.

Kromě zážitku se strašidly si odtud můžete díky naprosté tmě odnést ještě jednu zkušenost. Jaké je to být nevidomý a muset se orientovat jen pomocí zvuků.

„Pro školy tu pořádáme prohlídku podzemí v absolutní tmě. Přitom pouštíme zvuky z běžného života a návštěvnici se podle nich musí orientovat. Program se jmenuje Nebuďme slepí k nevidomým aneb nebojte se tmy,“ popisuje zážitek Renata Sedláčková. Muzeum strašidel je otevřeno denně od 10 do 18 hodin.

autor: Pavel Halla | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio