Muzeum, kolumbárium, parkoviště u hřbitova, to vše musí v Chotěboři odložit. Peníze zůstaly ve Sberbank

23. březen 2022 06:00

Chotěboři zůstala v původem ruské bance Sberbank třetina rozpočtu. Radnice tak bude muset odložit některé významné investice. 

Celkem 105 milionů korun zůstalo městu Chotěboř na spořícím účtu ve Sberbank. O převod sice radnice zažádala včas, nemohla však nijak obejít měsíční výpovědní lhůtu. 

Teď proto zastupitelé musí vymyslet, bez kterých plánovaných investic se obejdou. Jednou z nich zřejmě bude rekonstrukce muzea. Sbírky jsou přitom už pár měsíců z původních prostor vystěhované.

Muzeum

S ředitelem chotěbořského muzea Michalem Kampem stojíme před budovou bývalé pošty, která se měla letos začít pomalu měnit na nové muzeum. K tomu ale zřejmě zatím nedojde. Odborní zaměstnanci tak zatím zůstanou v provizorních prostorách. „Současná podoba muzea je v ryze přechodných a skromných podmínkách. Expozice neexistuje, výstavní prostory nejsou,“ vysvětluje Michal Kamp. 

Přestavba bývalé pošty na muzeum měla stát zhruba 100 milionů, obdobnou částku má teď ale vedení Chotěboři na spořícím účtu u Sberbank a nemůže s ní hospodařit. Nejspíš proto odloží soutěž na dodavatele stavby. 

Podle Michala Kampa to ale pro muzejníky nepředstavuje výraznější problém. „Čekám na zastupitelstvo, kde se všechno rozhodne. Pokud řekne, že depozitář bude mít zelenou a expozice se odkládá, tak je to pro nás velmi dobrá varianta v tom smyslu, že my můžeme po dobu čekání na expozici pracovat na sbírkových předmětech, konzervovat a jak se tak říká oprašovat ty exponáty.“

Depozitář

Ačkoliv u rekonstrukce muzea počítá starosta Chotěboře Tomáš Škaryd (ČSSD) s odkladem prací, alespoň depozitáře by se muzejníci dočkat měli. „To bychom chtěli určitě zrealizovat, to považuji za nutné, aby se mohli o ty sbírky starat, sbírky restaurovat a aby se fond uložil v prostorách, které jsou tomu vyhovující.“

Nepůjde ale jen o muzeum. Podle Tomáše Škaryda na aktuálně nedostupné peníze ve Sberbank doplatí i další investice. „Je tam výstavba kolumbária, výstavba parkoviště na hřbitově, to jsou všechno věci, co jsme měli v plánu, i rekonstrukce bytových domů.“

Jak konkrétně se letošní investice města omezí, to musí rozhodnout zastupitelstvo. Sbor se sejde ve středu 23. března v 16:00 hodin.

autoři: Tereza Pešoutová , mik
Spustit audio

Související