Multižánrový prostor DUP39 láká návštěvníky do podzemí, zabydlelo se tu Divadlo X10​

Na Národní třídě byl v roce 1936 postaven sedmipatrový funkcionalistický Dům uměleckého průmyslu. Vznikl jako administrativní a výstavní centrum Svazu československého díla. Později došlo ke sloučení Svazu s nově vzniklým Ústředím lidové a umělecké výroby a svému účelu sloužil dům až do r. 1989. Jedna ze zajímavých částí budovy je ale skryta v podzemí. Velký sál s patrovým ochozem se stal místem kulturních akcí a multižánrovým prostorem.

Podzemní sál nese jméno bývalého Domu uměleckého průmyslu, i když dnes jen ve zkratce - DUP39. Od září 2017 se stalo provozovatelem Divadlo X10. „My jsme hledali prostor na inscenaci Solaris, která se odehrává v kosmu. Tady se nám to hrozně zalíbilo a potom z nějaké postupné komunikace s tehdejším provozovatelem, tady byl antikvariát, jsme se domluvili, že bychom ten prostor převzali," vysvětluje Lenka Havlíková, ředitelka Divadla X10. V DUP39 ale hrají jen některé své inscenace, zbytek repertoáru Divadla X10 je stále k vidění ve Strašnickém divadle.

Podzemní prostor však nezůstává jen divadelní scénou, je zároveň místem konání nejrůznějších akcí. „Já mám takový koníček a to se jmenuje budování komunit. Když jsem viděla ten prostor, tak jsem si říkala, že to je přesně prostor na nějaké multižánrové projekty," říká Lenka Havlíková. DUP39 tak uvítal třeba fashion market, filmové festivaly, výstavu výtvarného umění nebo festival …příští vlna/next wave…, na kterém Divadlo X10 získalo cenu za producentský počin roku. dup39.cz

DUP39 je opravdu multižánrovým prostorem
Divadlo X10 hledalo prostor pro inscenaci Solaris, DUP39 bylo ideálním místem
Dispozice podzemního sálu se dají snadno upravovat
autor:
Spustit audio