MUDr. Zdeněk Klimsa, Kardiologie současnosti

9. říjen 2012

Hostem úterní poradny Tandemu byl primář kardiologie Nemocnice Jihlava MUDr. Zdeněk Klimsa. Mimo jiné se mluvilo o Kardiologické konferenci, která proběhne ve středu 10. října v Jihlavě.

Iva
Dobrý den,beru lék na tlak Lorista H 1/2 ráno a ráda bych věděla zda se jich mohu někdy zbavit. Beru je 3 roky a předtím jsem měla na bolest páteře nesteroidní atirevmatika - pravidelně 2 roky (možný vedlejší účinek vyšší tlak). Nahradila jsem ataralginem. Vždy jsem měla tlak nízký. Děkuji.Iva
Léky na hypertenzi se většinou nevysazují pouze se redukují dávky.Pokud lék vysadíte po určité době obvykle dochází k opětovnému zvýšené TK.Dlouhodobé užívání nesteroidních antirevmtik pro bolesti pateře a kloubů nejsou vhodné v kombinaci s antihypertenzní medikací.

Ivana
Dobrý den pane doktore, prosím manžel měl vyskový tlak 190/ 120 a píchalo ho u srdce.Chvilku ležel a tlak se mu o torchu snížil. Bere léky na tlak už asi 20 let Enapp a Trimepranol. O co se mohlo jednat s tím vysokým tlakem? Děkuji
Nedostatečná kontrola krevního tlaku se může eprojevit různými obtížemi, např.dušnost, bolerst na hrudníku, závratě,může vzniknout i porucha vědomí, mozková mrtvice i srdeční infarkt. Vámi uvedené léčba je poněkud zastaralá,v současné dobře se preferuje kombinační léčba a modernější preparáty. Nejlépe je provedení úpravy u specialisty např.internista nebo kardiolog.

Spustit audio