Motto režiséra Miroslava Buriánka: Rozhlas je můj život, a život mi vzal

24. říjen 2012

Rozhlasový režisér Miroslav Buriánek, jehož hry můžete slyšet např. na stanicích ČRo 3 Vltava a ČRo 2 Praha, byl hostem dopoledního Tandemu. Z Plzně přijel na Mezinárodní festival dokumentárních filmů v Jihlavě.

A z atmosféry v našem krajském městě je nadšený, kombinace podzimního mlhavého počasí a v uličkách procházejících se filmových nadšenců je pro duši umělce ideální.
Jako malý kluk prý neměl talent na sport a řemeslo, a tak se věnoval psaní povídek a divadlu. Po absolvování pražské DAMU nastoupil do plzeňského rozhlasu jako režisér a scenárista, a působí tam dodnes. Je plzeňským patriotem, a tak se v dokumentech věnuje hodně tématům týkajících se jeho rodného města. Kromě rozhlasu má rád také hudbu a výtvarné koláže, které si sám vytváří. Na filmový festival přijel hlavně proto, že si zde i letos může poslechnout rozhlasové dokumenty v rámci Radiodokumentu.

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.