Motivace pro lidi, kteří se chtějí hýbat. To je Běh městem Jarmily Kratochvílové, konal se 36. ročník

18. duben 2022 06:10

Běh městem Jarmily Kratochvílové má za sebou 36 ročníků. Na letošní start v Golčově Jeníkově se postavila necelá stovka závodníků. 

Necelá stovka závodníků se postavila na start patnácti kilometrového Běhu městem Jarmily Kratochvílové v Golčově Jeníkově. Ten se běží vždy na velikonoční neděli. 

Letos se konal po dvouleté covidové pauze po třicáté šesté. Na startu byli účastníci, kteří velikonočních startů na trase kolem Golčova Jeníkova mají ještě víc. Výběh nevynechali ani v době covidové pandemie.

Běžecký veterán

„Kdybych nemohl běhat, chodit, tak tady být musím. Začal jsem jako úspěšný dorostenec, teď už jsem úspěšný veterán. Jsem šťastný, že ten závod zase po dvou letech a že si to můžeme užít.“

Jan Žanda z Chotěboře nevynechal ani jeden ročník a to včetně těch, které se oficiálně vůbec nekonaly. „Proběhli jsme se, aby Jarmila věděla, že jsme na to nezapomněli.“

O svém výběhu vždy informovali garantku běhu - slavnou atletku Jarmilu Kratochvílovou. „Byly strašně přísná nařízení, policie, roušky, a oni odněkud přijeli, tady si to proběhli. To jsou právě ty lidi, pro které to děláme.“

Jarmila Kratochvílová a Ludmila Formanová

Sama Jarmila Kratochvílová běh, který nese její jméno, nikdy neběžela. To samé platí o její svěřenkyni, mistryni světa v běhu na 800 metrů Ludmile Formanové. Na náměstí přišla v bundě a riflích. „Několikrát jsem slibovala, že tady poběžím, ale jsem neměla času, abych se na to nějak připravila. Takže někdy příště,“ usmála se.

První závod se konal o Velikonocích v roce 1985. Před lety býval i součástí Českého poháru. V současné době je podle Kratochvílové hlavně během pro obyčejné lidi, kteří se chtějí hýbat. 

autoři: František Jirků , mik
Spustit audio