Most v centru Havlíčkova Brodu bude zřejmě předmětem soudního sporu

5. únor 2013

Spory o opravy mostu v centru Havlíčkova Brodu dost možná skončí u soudu. Kraj a město požadují od firmy tučné penále. Jedná se zhruba 750 tisíc měsíčně, opravy totiž stále neskončily. Dodavatel ale má ale řadu námitek a hrozí soudními žalobami.

Pro dopravu klíčový most přes Sázavu začala firma SDS exmost opravovat loni na jaře, práce údajně začaly velmi vlažně. Původní dva termíny dokončení dodrženy nebyly, dodnes vlastně není celá akce dokončena.

Stále uzavřeny jsou postranní uličky, ulička na druhé straně řeky a některé sítě. Ve smlouvách mezi městem a krajem je stanoveno penále - pro město 15 tisíc denně, pro kraj 10 tisíc. Poslední datum dokončení bylo stanovena na 31. října loňského roku, jen na penále to tak dělá přes 2 miliony korun.

Firma ale svou odpovědnost odmítá. Jednatel společnosti Pavel Jankůj říká, že byly četné chyby v projektu, tedy v zadávacích výkresech, navíc že je zpracovala firma, která nemá potřebná oprávnění.

Chyby podle něho byly také ve věcech týkajících se zábradlí, veřejného osvětlení nebo samotné vozovky. Vše řeší příslušná profesní komora a Jankůj se chce buď dohodnout přímo s hejtmanem, nebo dá celou věc k soudu.

Kraj ale tvrdí, že už před časem jasně deklaroval, že chyby v projektech nebyly, a firma jen pracovala pomalu. Obě strany jsou pevně přesvědčeny o své pravdě.

autor: mik
Spustit audio