Morušovník vás zaměstná sklizní ovoce, jinak je nenáročný

13. listopad 2021

Plody morušovníku, moruše, na první pohled připomínají ostružiny. Mohutné stromy dávají v plné plodnosti 50 až 100 kg ovoce.

Morušovníky jsou velké, někdy až 20 metrů vysoké stromy. U nás se pěstovaly už ve středověku, v pozdějších letech byly poněkud pozapomenuty. Setkat se s nimi můžete tu a tam v parcích, v poslední době se pozvolna vracejí i do zahrad.

„Na zahrádku se hodí spíš menší převislá forma, která dorůstá do nějakých 10 metrů. Moruše by měla začít plodit 3. až 4. rokem a kolem 10. roku už by měla být v plné plodnosti,“ říká pěstitelka bylin a drobného ovoce Štěpánka Janoutová ze Sedlecka na Rokycansku. V závislosti na podmínkách, zejména v o něco chladnějších polohách, si morušovník může dávat s plody načas.

Nejznámější je morušovník bílý (Morus alba). Pochází z Číny, stovky let se pěstuje ve Středomoří. Jeho listy se živí housenky bource morušového, z jejichž kokonů se vyrábí hedvábí. Plody morušovníku bílého mají v porovnání s jinými druhy a kultivary méně výraznou chuť.

Listy moruše černé

Morušovníky nejsou náročné na pěstování

Nejlépe se morušovníkům daří v teplejších oblastech, na slunných stanovištích. „Vyžadují místa, kde je průměrná roční teplota 8 a více stupňů Celsia. Jsou to stromy, které hluboko koření. Takže zálivku potřebují jenom zpočátku, než zakoření. Potom už se o moruši vlastně nemusíme starat,“ ujišťuje Štěpánka Janoutová.

Podle ní bychom si při nákupu morušovníku měli zjistit, zda je roubovaný: „Protože na roubovaných stromcích jsou výhony samice i samce. Pokud moruše neplodí, může být příčinou absence jednoho z pohlaví, jde o dvoudomou rostlinu.“ Morušovníky jsou mrazuvzdorné obvykle do -15 až -20 °C. Nesnášejí přemokření.

Dnes jsou moruše považovány za superpotravinu. Jaké je jejich využití v kuchyni, ale i lidovém léčitelství? Poslechněte si v reportáži. 

Spustit audio