Mohou otevřít, ale neotevřou. Třebíčská Laguna spustí provoz až ve druhé polovině příštího týdne

29. květen 2021 07:00

Bazény a koupaliště v Česku sice mohou od pondělí 31. května otevřít, řada z nich ale zůstane zavřená. O víkendu totiž nestihnou připravit všechno potřebné.

Spustit provoz je podle provozovatelů záležitostí minimálně pěti dní. Například Aquapark Laguna v Třebíči proto přivítá první návštěvníky až ve druhé polovině příštího týdne.

Napouštění bazénů

„Vysokoobjemové bazény máme napuštěné, dopouštíme zábavnou zónu a výukové bazény.“ S ředitelem třebíčské Laguny Jiřím Novákem procházíme kolem pětadvacetimetrového bazénu, který je plný a přicházíme k těm relaxačním, kde je asi 20 centimetrů vody. Plné budou během víkendu.

„Po tak dlouhé době, co jsme měli zavřeno, nám mohou někde vyskočit nějací strašáci ze zdi, což ale doufám nebude. Jsou tu obrovské změny teplot, změny vlhkosti.“

Rozbory vody

Někteří pracovníci přijdou Lagunu chystat během víkendu, většina ale až v pondělí 31. května. Před otevřením bude nutné udělat hygienické rozbory vody. Odběry proběhnou také v pondělí. „Pokud všechno půjde podle plánu, byli bychom schopni otevřít ve čtvrtek 3. června,“ doufá ředitel Jiří Novák.

Právě rozbory vody jsou překážky otevření i na jiných místech, upozorňuje vedoucí plaveckého bazénu v Pelhřimově Ivana Táborská: „Bylo příliš dlouho zavřeno na to, aby se otevřelo bez těch vzorků. Chce to určitě ty vzorky nechat udělat.“

V bazénech a na koupalištích bude platit pravidlo jednoho člověka na 15 metrů čtverečných vodní plochy i odpočinkové zóny. V třebíčské Laguně se tak kapacita sníží zhruba o pětinu.

autoři: František Jirků , mik
Spustit audio

Související