Modernější vagóny Českých drah a zastávky vlaků Regio Jet. Od neděle platí nové řády na železnici

12. prosinec 2021

Při změně jízdních řádů se každý rok ozývají hlasy lidí, kteří přišli o své spoje. Letošní změny ale přinesou na Vysočině na některých linkách více možností výběru.

Cestující na Vysočině budou mít od neděle 12. prosince víc přímých vlakových spojení do Prahy a Brna.

V Havlíčkově Brodě a Žďáře nad Sázavou začnou nově stavět vlaky soukromé společnosti Regio Jet. Přes Vysočinu jezdí kvůli výluce na hlavním koridoru. Oběma stanicemi doposud jenom projížděly.

Já se těším…

„Já se na to těším, nejsem úplně spokojená s tím, co nabízí České dráhy.“ Studentka Kateřina kráčí podchodem žďárského nádraží k rychlíku na Prahu, kterým pravidelně cestuje. „Buď je přetopeno nebo se netopí vůbec, ale hlavně od těch oken táhne. Celou dobu ze Žďáru do Prahy tam člověk sedí v zimní bundě.“

Od nového dopravce si proto Kateřina slibuje větší komfort. Student Adam, který jede do Prahy stejným vlakem, je se službami národního dopravce spokojen. „Myslím, že to je v pořádku, za ty peníze to je dobrý.“

Regio Jet a České dráhy

Vlaky soukromého dopravce Regio Jet nabídnou cestujícím z Vysočiny přímé spojení do Vídně, Bratislavy a Budapešti. „Budou moci využít standardu, které naše vlaky nabízí na mezinárodních spojích. Je to připojení k internetu, káva zdarma,“ vyjmenoval mluvčí společnosti Aleš Ondruj.

Vlaky budou v Havlíčkově Brodě a Žďáře nad Sázavou stavět minimálně rok. České dráhy (ČD) se změnou jízdního řádu změní i vagóny dálkových spojů. Budou modernější a nahradí tzv. koženky. „V soupravě bude zařazen větší počet klimatizovaných vozů, které byly v minulosti řazeny ve vlacích eurocity a intercity. Rozšíří se nabídka Wifi připojení a možnost dobíjení elektroniky cestujících,“ řekl mluvčí ČD Lukáš Kubát.

Modernizace bude postupná. Celkem bude na linky nasazeno přes 20 nových vozů. Podle ČD šlo o plánovaný krok, který nesouvisí s aktivitami soukromého dopravce Regio Jet.

autoři: František Jirků , mik
Spustit audio