Modelář z Jihlavska vyrobil stovky hradů, zámků, lodí i aut z papíru. Začínal s ábíčkem

Říká se, že když si chlap hraje, nezlobí. František Nevosad z Jihlavska musí být zřejmě nejhodnější. Je to papírový modelář a hrady, zámky, ale i různá vozidla lepí od dětství. Má jich stovky.

"Začal jsem lepit asi před čtyřiceti lety," vzpomíná František Nevosad. Tehdy jako malý kluk začínal modely z časopisu ABC, které většinou vytvářel architekt Richard Vyškovský. O mnoho let později se s ním na jedné z modelářských výstav i osobně setkal. František Nevosad se nijak nespecializuje. "Stavby, autíčka, formule, úplně všechno," říká s tím, že první výtvory už doma nemá. "Já jsem dřív používal lepidlo kanagom, to se všechno zkroutilo, vyházel jsem to." I tak má dnes ve své garáži stovky krabic s hotovými modely.

"Prohlídnu si to do detailu, prolistuju, pak začnu základama, postupně jednu stěnu, druhou stěnu," popisuje postup. Složitějších modelů si František Nevosad kupuje hned několik. Když se pak náhodou něco nepodaří, vezme si díl z jiné složky. Některé stavby má i v několika velikostech. "Zvětšuji to na kopírce," říká, a ukazuje na model známé chaty Maměnka z Pusteven, kterou slepil i ve výšce metr a půl. Ve své sbírce má modelář i některé stavby z Vysočiny, například rozhlednu Babylon, a má připravenou i jihlavskou bránu.

 

Spustit audio

Související