Mobilní aplikace jako zrcadlo do minulosti. Můžeme si prohlédnout okolí Přibyslavi ve 13. století

21. srpen 2020 06:10

I přehlížené archeologické lokality se mohou stát zajímavými pro každého. Stačí mít jen mobilní telefon a příslušnou obrazovou aplikaci.

Jak lidem představit historii míst, která se do dnešních dnů nedochovala? Pro archeologii těžký oříšek. Keramické střepy, tabule s dlouhými popisy míst nebo ukázky odhalených zdí v zemi často nebývají příliš atraktivní.

Moderní technologie ale mohou ukázat významné archeologické lokality v úplně jiné - srozumitelnější podobě. A tam, kde jeden vidí pouhý les, může další objevit živoucí sídliště.

Buchberg u Přibyslavi

To je také případ Buchbergu nedaleko Přibyslavi, který často neznají ani místní. Ve středověku se tam dolovalo stříbro. Dnes tam vidíme jen planinu, les zničený kůrovcem a po středověkém osídlení ani stopy.

Nicméně díky moderních technologiím a moderní aplikaci si mohu prohlédnout, jak toto místo ve středověku přibližně vypadlo.

Jak to celé funguje, předvádí archeolog Jan Mařík. „V té aplikaci máte vždycky nějaký základní text a potom se vám v kroužku objeví velká 360 a na tu když kliknete, tak by měla umožnit se kouknout na to sídliště teď, jak vypadlo právě v tom 13. a na počátku 14. století,“ ukazuje mi na svém mobilním telefonu Jan Mařík z Archeologického ústavu Akademie Věd.

Rozsáhlé osídlení

A přestože před sebou vidím jen pole, na kterém kypří půdu traktor, na displeji se objevuje rozsáhlé osídlení. „Když se koukneme směrem do polí. Tak tam vlastně vidíme obydlí těch horníků, nacházelo se v tom poli pod námi.“

Návštěvníci lokality tak mohou objevit třeba těžební areál, kapli nebo správcovu tvrz. Pro správné fungování aplikace je ale podle Maříka důležité dojít na stanoviště označené v mapě. Těch je celkem osm. „Osm míst, které vlastně procházejí. My jsme viděli vyhlídku, kde je vidět celkový pohled na osídlení, jsme v blízkosti tvrze.“

Ďáblova štola

Kromě samotné vizualizace archeologické lokality si návštěvníci mohou zahrát také mobilní hru Ďáblova štola, která je s lokalitou seznámí trochu jiným způsobem.

„Ta virtuální realita má samozřejmě ten úžasný potenciál popularizační, protože archeologie má tu nešťastnou vlastnost, že velmi obtížně vysvětluje návštěvníkovi, laikovi, co se skrývá za takovým terénem, který tady vypadá jako po bombardování.“

Reakce od samotných návštěvníků jsou navíc podle Maříka vcelku pozitivní, a to i mezi místními, kteří o významu Buchbergu často ani nevědí. „Místní jsou dost často překvapeni a říkají: já tady žiju 50 let, jezdím kolem toho a netušil jsem, že je tady tak významná a zajímavá archeologická lokalita.“

Buchberg ale není jediná lokalita, u které se archeologové rozhodli využít moderních technologií a ve vývoji jsou navíc další vizualizace. První by měla být hotová už v září pro kelstské opidium Závist nedaleko Prahy.

autoři: Patrik Salát , mik