Mladý diabetik Aleš ze Ždírce nad Doubravou vyrazil poprvé do školy se svou asistentkou. Fenkou Dixi

15. listopad 2016
Zprávy z

Do základní školy ve Ždírci nad Doubravou na Havlíčkobrodsku už nechodí jen děti, ale i fenka border kolie Dixi. Je neustále nablízku Alešovi ze čtvrté třídy, který trpí těžší formou cukrovky. Pes je speciálně vycvičený pro případ, že se Alešovi udělá špatně. Následuje ho proto na každém kroku.

„Kdykoli si budete chtít Dixi pohladit, musíte se zeptat Aleše. V jídelně žádný krmení od stolu, nic takového,“ upozorňuje spolužáky ve čtvrté třídě trenérka fenky Veronika Paldusová z Centra výcviku psů pro postižené Helppes. „Dixi je naučená, jak se chovat, když se Alešovi udělá špatně. Od začátku si vybrala to, že vehementně šťouchá čumákem a začne hrabat packou. Diabetik vlastně, když mu kolísá cukr, tak se mu mění pachové pole a tihle psi fungují úplně stejně, jako policejní psi, kteří hledají drogy,“ dodává.

Pokud by se chlapci na ulici udělalo špatně a upadl do bezvědomí, pes si vedle něj lehne a upozorní okolí, že je třeba volat záchranku. Má proto označení jako asistenční pes diabetika.

Mladý diabetik Aleš ze Ždírce nad Doubravou

Pořád bude se mnou

Mladý diabetik si na svou novou kamarádku musí zvyknout. „Kde budu, pořád bude se mnou. Když jsem v pokojíčku, tak si lehne na místo. Já na sobě ještě nepoznám, když je mi špatně. Dixinka mi ale pomůže,“ říká Aleš.

Chlapec je diabetik prvního typu a má inzulínovou pumpu. „Inzulín mu dává po určitých dávkách sama. Lítá mu hladina cukru od vysokého až po nízký. Bohužel nízká hladina pro něj může být i smrtelná a on tu nízkou hodnotu na sobě nepozná. Ten pes je pro něj převlečený anděl,“ říká dojatě maminka Aleše Michala.

Výcvik takového psa stojí asi čtvrt milionu korun. Rodině pomohli mimo jiné lidé a spolky ze Ždírce nad Doubravou.

autoři: mik , Hana Mikulincová
Spustit audio