Mladí řidiči způsobí každou desátou tragickou nehodu. Autoškoly pro ně připravily výcvik

5. červen 2020 06:00

Řidiči do 24 let s jednoletou praxí za volantem loni zavinili na českých silnicích nejvíce tragických nehod. Asociace autoškol pro ně připravila speciální program.

Podle odborníků je hlavní příčinou takových nehod zejména nezkušenost mladých šoférů v kombinaci s agresivním a mnohdy až nebezpečným jízdním stylem.

I proto přišla asociace autoškol s bezplatným jednodenním kursem Startdriving, který se soustředí právě na mladé řidiče. Na jihlavském polygonu se učí, jak auto lépe zvládat.

Vyhýbat se, brzdit

„V okamžiku, kdy vám vystřelí překážka, budete se rozhodovat, jestli se jí vyhnete nebo zabrzdíte.“ Instruktor Miroslav Cink udílí pokyny před jedním ze cvičení. „Plochy kloužou, rychlost maximálně 35 vám bude stačit, abyste to vozidlo dostali do smyku.“

Do kurzu přišel i osmnáctiletý Martin. Řidičský průkaz má tři měsíce a za sebou asi patnáct set kilometrů. O kurzu se dozvěděl na internetu a i když mu rodiče auto svěřují často, přišlo mu vhodné si své dovednosti za volantem vylepšit. „Myslím, že takový kurz by byl vhodný pro všechny, i ten, komu je víc než 24 let, by se tady něco přiučil.“

Inspirace v Rakousku

Pořadatelé kurzu se inspirovali v Rakousku, kde musí čerstvý řidič na polygon a nebo absolvovat rozhovor s dopravním psychologem.

Tento program byl připravený i v Jihlavě, potvrzuje Martin Aujezdský z výkonné rady asociace autoškol. „Je to jedna z nejrizikovějších skupin na silnici, podle statistik 9 procent vážných dopravních nehod způsobí mladí řidiči.“

Asociace chce letos uspořádat 30 kurzů po celé České republice. Pokud se osvědčí, budou pokračovat v následujících letech.

autoři: František Jirků , mik
Spustit audio

Související