Mladí houslisté jezdí pilovat své umění do zámku ve Žďáru nad Sázavou

Návštěvníky žďárského zámku v těchto dnech možná překvapí náhodné koncerty osamělých houslistů v zahradách či na chodbách v křídle s freskovými sály.

Jsou to studenti mezinárodních houslových kurzů, které se tu konají už počtvrté. Kurzy letos vedou profesor brněnské JAMU Miloš Vacek, který kvůli onemocnění nahradil na plakátech uvedeného organizátora a učitele Jakuba Junka. Dalším vyučujícím je rodák z Vysočiny Bohuslav Matoušek.

Cvičí a koncertují

Studentů je devatenáct, tři jsou ze zahraničí. „Letos jsme museli už odmítat,“ říká Bohuslav Matoušek, „Jinak bychom učili od nevidím do nevidím.“ 

Mezinárodní houslové kurzy, Zámek Žďár

Studenti se během dvou týdnů několikrát představí publiku, každý rok je v plánu zahajovací a závěrečný koncert, letos přibyl i koncert benefiční - v pátek 19. 8. a veřejnosti přístupný je i masterclass v úterý 23. srpna. 

Mezinárodní houslové kurzy, Zámek Žďár

„Každý rok zveme nějakou osobnost ze světové scény, letos přijede Dalibor Karvai, koncertní mistr vídeňské filharmonie. Předvede své kantorské a houslové umění,“ zve Bohuslav Matoušek.

Studenti z konzervatoří a akademií

Studenti konzervatoří i hudebních akademií, kteří se na kurzy hlásí, si obvykle přinesou už vlastní rozpracovaný repertoár, který se během dvou intenzivních týdnů pod vedením mistrů dopiluje. Střídají se u vyučujících na hodinách a ve volném čase cvičí v nejrůznějších prostorách zámku. 

Obecenstvu zahrají na závěrečném koncertě. Ten je letos v plánu ve čtvrtek 25. srpna v 15:00 a v 18:00 hodin ve freskovém sále žďárského zámku.

Spustit audio

Související