Mláďata hospodářských zvířat v zimě chraňte před průvanem

7. leden 2023

Do chvíle než oschnou, je pro čerstvě narozená mláďata průvan velmi nebezpečný. Nastydnutí u nich může vést k zápalu plic a ten končívá fatálně. Proto je podle zooložky Miroslavy Palacké důležité, aby zvířata měla k dispozici boudu, nebo aspoň závětří.

První mláďata na statku se rodí už na přelomu roku. Na statku Lüftnerka v Zoologické a botanické zahradě města Plzně tradičně jako první přicházejí na svět jehňata ovcí skudde a ovcí šumavských. Případný sníh ani mráz ovečkám nevadí. „Ovce jsou velmi odolná zvířata, která dokážou přežít i silné mrazy. U nás mají dřevěnou boudu, kam jim nefouká. Stádo si ji krásně vyhřeje, a tak je postaráno také o mláďata,“ říká zooložka z plzeňské zoo Miroslava Palacká.

Po jehňatech jsou na řadě kůzlata, většinou v únoru s nimi začínají kozy girgentánské. „Ty rodí ve stáji, takže se zimou nemají žádný problém. Koza girgentánská pochází z Itálie, nemá spodní vrstvu chlupů, podsadu, proto ji na zimní měsíce umisťujeme do stáje,“ ukazuje směrem k budově statku zooložka. Ve stáji je stabilní teplota kolem 10 °C, kterou opět zajišťují zvířata, vedle koz jsou to krávy a kůň. Ti ale na rozdíl od teplomilných koz chodí i v zimě pravidelně každý den ven.

Venkovní hospodářská zvířata nepřikrývejte

„Zvířata venku ani v mrazech nepřikrýváme, zpotila by se a nastydla,“ varuje Miroslava Palacká před chybou, které se v dobrém úmyslu dopouštějí někteří chovatelé. Jak dodává, jiné je to u domácích mazlíčků, např. psy, kteří jsou celý den doma v teple a na krátkou chvíli se jdou vyvenčit, je vhodné přiobléci. „U hospodářských zvířat pokrývka není nutná, snad jen s výjimkou starých koní, ti ji potom mají na sobě po celou dobu, co jsou venku,“ vysvětluje plzeňská zooložka.

Na statku Lüftnerka

Až v březnu je čas králíčat, na statku Lüftnerka je však tentokrát výjimečně můžete vidět i v lednu. „Jednu německou zoologickou zahradu zajímá naše národní plemeno moravský modrý králík, chce mít odchovy od nás už na jaře. Proto jsme samici připustili na podzim a máme mláďata moravských modrých králíků. Povedlo se, že se narodila v bezmrazých dnech, před prosincovými mrazy už je kromě maminky v pelíšku chránil také vlastní kožíšek,“ pochvaluje si zooložka Miroslava Palacká.

Spustit audio