Místo rudoarmějců budou mít v Novém Městě na Moravě nový pomník slavní rodáci

18. únor 2021 06:10

Slavní rodáci v Novém Městě na Moravě by se mohli dočkat svého pomníku. A to trochu nečekaně, materiál na ně totiž zbyl. Původně byl určený pro někoho jiného.

V Novém Městě na Moravě už přes rok řeší, co s velkým kamenným monolitem na tamním hřbitově. Radnice ho pořídila proto, aby udělala nové pietní místo pro padlé vojáky, kteří v květnu 1945 město osvobozovali.

Konec války

Památník měl být odhalený při loňském výročí 75 let od konce druhé světové války. Radnice k němu chtěla přesunout i ostatky vojáků, kteří jsou pohřbeni na jiných dvou místech hřbitova. K tomu ale nedostala souhlas od ruské ambasády. „Důstojně se snažíme osvobození připomínat a na té důstojnosti to ubírá, proplétáme se tady úzkými uličkami,“ řekl starosta Michal Šmarda (ČSSD).

Větší motorizované oddíly Rudé armády přijely do Nového Města 11. května 1945. „V té hlavní fázi osvobozovacích procesů bylo v Novém Městě pochováno devět ruských vojáků, jeden partyzán a jeden příslušník rumunské armády,“ dodal historik novoměstského muzea Libor Denk.

Rodáci

Městská rada přichází s návrhem, co s kamenným monolitem udělat. „Ukázalo se, že to je pěkná příležitost, abychom tady mohli zřídit místo, kde si budeme připomínat různé novoměstské rodáky,“ plánuje starosta.

Mezi významné novoměstské rodáky patří například sochaři Jan Štursa a Vincent Makovský. Návrh musí projednat rada a zastupitelstvo.

autoři: František Jirků , mik
Spustit audio

Související