Ministr Kocourek míří do Dukovan, vyjádří se k budoucnosti elektrárny

21. září 2011
Zprávy z

Na konferenci Energetické Třebíčsko budou dnes diskutovat o budoucnosti Jaderné elektrárny Dukovany. V současné chvíli panují vážné a opodstatněné obavy, že se bude provoz v elektrárně po roce 2025 utlumovat a elektrárna skončí bez náhrady.

Stát totiž doposud neudělal žádné zásadní rozhodnutí, které by udržení provozu Jaderné elektrárny Dukovany zpečetilo. V plánu je zatím pouze výstavba dvou bloků Temelína. Přitom elektrárna Dukovany je významným zaměstnavatelem, pracuje pro ni celá řada místních firem a osud elektrárny významně ovlivňuje prosperitu celého regionu.

Konferenci Energetické Třebíčsko, na kterou přijede i ministr průmyslu a obchodu Martin Kocourek včetně vrcholných představitelů ČEZu, pořádají ve vzájemné spolupráci Město Třebíč, Západomoravská vysoká škola a Okresní hospodářská komora. Společně usilují o zahájení výstavby jednoho nového bloku EDU, která by měla proběhnout co nejdříve, nejlépe ještě před rokem 2020, a potom, v případě utlumování provozu starých bloků, chtějí nahradit zrušené bloky výstavbou bloků nových.

autor: Michal Malý
Spustit audio