Miminko ženám zuby nezkazí, ujišťuje zubařka Vrbková

27. leden 2014

Těhotenství nemusí pro vaše zuby představovat žádné riziko, ujistila na Regionu zubní lékařka Taťána Vrbková. „Důležité je chovat se ke svým zubům stále stejně. Během těhotenství, ale i po porodu a během kojení,“ doporučila lékařka.

Tvrzení, že každé dítě stojí ženu jeden zub, je podle Vrbkové nepravdivé. „Pokud se těhotná žena stará o zuby pečlivě, není důvod, proč by měla mít víc kazů nebo o nějaký zub přijít. Já sama jsem odnosila, porodila a odkojila dvě děti a zuby mám stále všechny,“ svěřila se s úsměvem zubařka.

Ženám ale můžou kvůli hormonálním změnám začít krvácet dásně. Nejde o žádný zánět, jen jsou v období těhotenství dásně víc prokrvené. "Všechno určitě správně posoudí lékař. Hlavně by se ženy neměly leknout a přestat svoje dásně masírovat a zuby si čistit omezeně, když jim začnou dásně krvácet. Nopak jemná masáž udělá jedině dobře," varuje před omezováním ústní hygieny Vrbková.

Pokud se týká složitějších zákroků, jediná rada zní, probrat všechno se zubním lékařem. "Když je to možné, tak složitější zákroky nebo operace raději odkládáme. Při bolestivých stavech je samožřejmě možné vždy pomoci, ale zatěžovat nastávající maminku zejména v prvním trimestru není vhodné. Úplně nejlepší je nechat si řádně vyšetřit chrup ještě před plánovaným těhotenstvím."

Více zubních kazů nebo dokonce ztrátu zubu si tedy mladé maminky způsobí samy, když se přestanou o sebe starat. "Péče o díte je náročná a únavna, a tak ženy zapomínají na sebe a nedodržují správnou ústní hygienu. A potom můžou přijít potíže. Těhotenství samo o sobě není nemoc, a když se ženy chovají celou dobu stejně jako před otěhotněním, není důvod aby jim miminko odebíralo zuby," uzavřela Vrbková. Dokonce ani speciální doplňky výživy nepovažuje zubařka za vhodné. Nejlepší a dostačující je podle lékařky pestrá strava.

Spustit audio