Milan Stejskal, BESIP: S reflexními prvky jste vidět desetkrát dál

9. duben 2014
Dobré odpoledne

Ministerstvo dopravy sepsalo novelu zákona, která bude přikazovat chodcům nosit reflexní prvky za snížené viditelnosti, pokud jdou mimo chodník a na místě bez pouličního osvětlení a chtělo by, aby novela platila dříve, než přijde příští zima.

Podle Milana Stejskala je to jednoznačně dobrý nápad a těší se, až budou lidé, pohybující se na silnicích v noci, lépe vidět. „Chodce v modrém oblečení vidí řidič ve tmě nebo za špatného počasí jen do vzdálenosti 18 metrů, v červeném na 24 metrů, ale v bílém oblečení až na vzdálenost 55 metrů.“ Reflexní prvky mohou tuto vzdálenost několikrát navýšit: „Takového chodce řidič vidí až na 200 metrů,“ dodal Milan Stejskal.

Reflexní prvky mohou zachránit život při zhoršené viditelnosti, to znamená za tmy, za šera, za deště, mlhy i sněžení, ale i na nepřehledných místech nebo při rizikových dopravních situacích. V poslední době slyšíme čím dál častěji o nehodách i na přechodech pro chodce, kde chodci nebyli vidět.

Milan Stejskal popsal, jaké druhy reflexních prvků existují. Kromě pruhů na oblečení, které se objevují čím dál častěji, jsou to i různé reflexní odznáčky, visačky na klíče ve tvaru zvířátek, nálepky na aktovky a pruhy, které se dají nasadit přes oblečení na rukáv nebo na nohu. „Samozřejmě jsou to i reflexní vesty. Ty dobře znají řidiči, pro které jsou v autech povinné a musí je nosit, pokud na silnici z nějakého důvodu zastaví.“ Vyrábějí se také reflexní obojky pro psy nebo nálepky na kolečkové brusle, kola, nebo i na kočárky a invalidní vozíky.

Posluchačku Janu z Jihlavy zajímalo, kde se dají reflexní prvky získat. Podle Milana Stejskala je to možné v běžné obchodní síti, ale docela určitě pak na pobočkách BESIPu, při nejrůznějších venkovních akcích, na kterých uvidíte stánek BESIPu, ale i ve školách.

Vysvětlil, že BESIP pořádá pravidelné besedy ve školách: „Chodíme pravidelně nejen do základních škol, ale i do mateřských školek, které také postupně vybavujeme reflexními vestičkami. Jak jste si asi všimli, skoro všechny malé děti už v nich po venku chodí a je to krásný pohled,“ uzavírá Milan Stejskal.

autor: dak
Spustit audio