Mí studenti mě v mnohém překonali. Mají obrovský zájem

28. březen 2014

Studovat může člověk v každém věku. Potvrzuje to i zájem o Univerzitu třetího věku, kterou pro zájemce od padesáti let výše pořádá jihlavská Vysoká škola polytechnická. Nabídka studijních programů je široká. Zájemci se mohou naučit základům práce s počítačem, nahlédnou do tajů rodokmenů, získají právní minimum nebo se poučí o historii našeho kraje.

Univerzitu třetího věku otevřela jihlavská Vysoká škola polytechnická v roce 2005. Jejím cílem nebylo jen nabídnout seniorům další možnost vzdělávání. Lidé se tu setkávají, nacházejí nové přátele a udržují svůj mozek svěží. „Ze začátku jdou ti studenti na práci s počítačem pro začátečníky a pak jdou na náročnější obory, jako třeba digitální fotografie nebo grafika. Dokonce mě ještě vybízejí, abych vymyslel další obor, že už všude byli,“ potvrzuje zájem studentů učitel František Smrčka.

Pro seniora je určitě zásadní to první rozhodnutí. „Byl jsem před dvěma roky v Praze a potřeboval jsem tam fotografovat digitálně a nešlo mi to. Jedna slečna asi o dvě generace mladší mi řekla: Tak se to naučte!“ vzpomíná student Karel Peltan. „Já jezdím na kurzy až z Prahy. Narodila jsem se tady, mám tady tatínka, a tak jsem si řekla, že spojím příjemné s užitečným,“ říká Alena Vykulilová.

Spustit audio