Mezi Otínem a městysem Luka nad Jihlavou není chodník. A děti tudy denně míří do školy

23. únor 2019 05:00

Děti z Otína denně absolvují nepříjemnou cestu po silnici s nepřehledným horizontem do nedalekých Luk. Chodí tam do školy.

Stavba chodníku mezi dvěma obcemi jihovýchodně od Jihlavy je několik let zablokovaná.

„ Chodník mezi Otínem a Lukama by měl být. Že vlastně děti sem chodí do školy a tak. Takhle tady jezdí auta a ony chodí mezi tím a takhle je to špatně,“ říkají jednohlasně dvě ženy Soňa a Alžběta.

„Určitě na sto procent by tady měl být pro ty děti. Kolikrát se nedá vůbec projít, auta jak jezdí, to je hrozný, to je neskutečný. Já jsem pro, aby byl chodník,“ potvrdil i starosta Luk nad Jihlavou Viktor Wölfl.

Musí autem

„Teď v tomhle zimním období, kdy je tma, když děti jdou do školy. Rodiče z Otína se asi snaží dovézt děti do školy autem. Mezi Otínem a Lukama je taková krátká proluka, ve které je horizont. Když se tam potkají dvě auta a je tma, děti můžou přehlídnout. Je tam úplně minimální krajnice, takže je to hrozně nebezpečný,“ dodal starosta.

Zablokovaná stavba

Problémem podle starosty je, že plánovaný chodník mezi Otínem a městysem má navazovat na ten, co má pak vést přímo v městysi ke škole. Jenže proti tomu brojí několik rodin.

„My ho plánujeme deset let a o dotaci jsme si nepožádali, protože nemáme platné stavební povolení. V této chvíli je to ve fázi územního rozhodnutí a to územní rozhodnutí nikdy nebylo pravomocné, protože určitou částí lidí, kteří v té ulici Školní bydlí, je vždycky napadený.“

autoři: Zuzana Dudášová , mik
Spustit audio