Menší města na Vysočině chtějí investovat i do nových pozemků

8. prosinec 2019 05:00

Některá menší města na Vysočině chtějí v příštím roce investovat do příprav nových lokalit pro bytovou výstavbu. Počítají s tím připravované rozpočty.

Jejich schválení mají některá města naplánovaná na prosinec, jinde vstoupí do nového roku s rozpočtovým provizoriem, řekli starostové.

Pacov

Pacov na Pelhřimovsku počítá s tím, že za několik milionů korun připraví pro výstavbu dalších sedm parcel pro rodinné domy v nově vzniklé čtvrti. Ve stejné lokalitě už několik rodinných domů stojí a soukromý investor tam staví bytový dům se 40 byty. Starosta Lukáš Vlček (STAN) řekl, že město mělo dlouhodobě připraven územní plán a na pozemcích vybudované sítě, jako vodovod a kanalizaci. Cílem je mít ve čtvrti asi 80 rodinných domů, dva domy bytové a parkovací dům.

Modernizace škol, kompostárna

V připravovaném rozpočtu na rok 2020 počítá Pacov také s modernizací škol v areálu Za Branou nebo rozšíření kompostárny, ploch pro skladování stavební suti a objektu, který slouží pro lesní a odpadové hospodářství. Rozpočet města na letošní rok byl přes 201 milionů korun. Pro rok 2020 ještě nebyl stanovený. „Zatím si děláme predikce z pohledu daňových příjmů. V minulosti pro nás byl celkem významný příjem z lesů, který teď bude bohužel skoro nulový, to bude hrát také významnou roli,” řekl Vlček. Rozpočet bude město schvalovat zřejmě v únoru.

Brtnice

Už 11. prosince bude mít schvalování rozpočtu na programu zastupitelstvo Brtnice na Jihlavsku. Naplánovala rozpočet s výdaji 96 milionů korun. Významnou, asi desetimilionovou investicí bude stavba kulturního domu v místní části Dolní Smrčné, řekla starostka Miroslava Švaříčková (za ODS).

Moravské Budějovice

Moravské Budějovice na Třebíčsku budou rozpočet schvalovat v pondělí. Jeho největší investicí bude rekonstrukce několika ulic. Výběrové řízení na dodavatele ještě neskončilo, ale o zakázku asi za 70 milionů korun má podle starosty Vlastimila Bařinky (Sdružení občanů M. Budějovic) zájem asi 15 dodavatelů.

Havlíčkův Brod, Jemnice

Díky dotaci se bude ve městě opravovat také Havlíčkův most, škola a hřiště. Navrhovaný rozpočet je podle starosty asi 220 milionů korun. Do konce roku chce mít schválený rozpočet na rok 2020 s asi 110 miliony korun Jemnice na Třebíčsku. Přibližně 25 milionů dá do zasíťování nových stavebních pozemků, které už začala nabízet k prodeji. Asi devět milionů bude stát revitalizace části zeleně, které má město kolem 50 hektarů. Podle starosty Miloně Slabého (SNK) by dvě třetiny nákladů mohlo město hradit z dotací.

zdroj: ČTK
Spustit audio