Méně objednávek a dražší výrobky. V pekárnách finišují přípravy na letošní Velikonoce

15. duben 2022

Letošní Velikonoce budou dražší než ty loňské. Například ceny surovin, které jsou potřeba pro výrobu tradičních mazanců nebo beránků, stouply zhruba o třetinu. 

Pekárny v těchto dnech finišují s přípravou velikonočního pečiva. Oproti předchozím letům ale mají méně objednávek. Týká se to třeba malé Pekárny Vrátka v třebíčském Židovském městě, která zároveň slouží jako chráněná dílna.

Pekárna Vrátka

„Když se to nahřeje, musíme to tam dát.“ Petra Mrhová vkládá do pece těsto uložené ve formách. S kolegyní se pravidelně střídá. Jeden týden peče slané pečivo, druhý sladké. „Na mě bude mazancová a beránková směna, ale bude toho dost, tak si neodpočinem.“

V přepravkách jsou už narovnaní beránci polití čokoládovou polevou. „Objednávají si naši stálí zákazníci i mazance, beránky,“ říká vedoucí provozu Andrea Koudelová.  

I když mají pekařky před svátky více práce, oproti předešlým letům je ji méně. „Je méně zakázek. Jak se zdražuje a byl i ten covid, lidi se naučili péct doma, u určitých věcí je ten pokles. Je to sladké, slané i chleba.“

Ceny vstupních surovin

Pekárna se musí vypořádat také s vyššími cenami vstupních surovin. „Mouku nám teď zdražili dvakrát, žitnou mouku. Když nám jedou nakoupit, utratí spoustu peněz a nepřivezou skoro nic. To známe asi každý,“ dodala Andrea Koudelová. Mírně zvýšit ceny musela také samotné pekárna. 

Podle posledních údajů Českého statistického úřadu zdražilo například máslo v meziročním srovnání o 32 procent, mouka zhruba o 30 procent.

autoři: František Jirků , mik
Spustit audio

Související