Medailonky z panenky s bazalkovou omáčkou

Vepřová panenka je nejlepší část z vepříka, takže když mám možnost, pořídím ji pro celou rodinu a všem udělám radost.

Někdy se panenka peče v troubě v celku, ale nám chutnají medailonky, kdy se panenka nakrájí proti vláknu na silnější kolečka. Důležité je nekrájet je tenká, aby zůstala uvnitř šťavnatá.

Ingredience
  • 1 – 2 vepřové panenky
  • máslo
  • olej
  • 1 šalotka
  • 1 stroužek česneku
  • 200 ml pasírovaných rajčat
  • 200 ml vývaru
  • 100 ml smetany
  • hrst bazalky
  • sůl, pepř

V hlubší velké pánvi si rozhřejeme trochu másla s olejem a medailonky z panenky opečeme z obou stran – je to otázka několik minut. Pak maso vyndáme, osolíme, připepříme a necháme odpočívat.

Ve výpeku orestujeme nadrobno nakrájenou cibuli šalotku se stroužkem česneku, přidáme pasírovaná rajčata a naředíme vývarem. Dusíme, až je cibule měkká a v podstatě neviditelná, dolijeme třiatřicetiprocentní smetanu a necháme zredukovat, aby omáčka zhoustla. Nakonec do omáčky vmícháme nasekanou čerstvou bazalku.

Maso přelijeme omáčkou a podáváme s přílohou, nám se osvědčily americké brambory, je to vynikající kombinace chutí.

autor: dak

Související

  • Chřestová polévka

    Chřest je jemný, lahodný, a jeho pěstování na našem území má dlouhou tradici. Jak dodává Iva Georgievová, znalkyně léčivých účinků každého jídla, měli bychom si občas dát.

  • Stařené hovězí do trouby

    Nejlepší recepty bývají od lidí, kteří milují jídlo. Dobře totiž vědí, že k pokrmu, který se nám rozplývá v ústech, nepotřebujeme složité postupy nebo desítky ingrediencí.

  • Vepřové koleno

    Vepřové koleno je poněkud tučnější jídlo, které si rádi dáváme v restauraci, na oslavách, rautech, zkrátka všude, kde nám je připraví někdo jiný.

Nejnovější recepty

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.