Medailonky z panenky s bazalkovou omáčkou
Vepřová panenka je nejlepší část z vepříka, takže když mám možnost, pořídím ji pro celou rodinu a všem udělám radost.
Někdy se panenka peče v troubě v celku, ale nám chutnají medailonky, kdy se panenka nakrájí proti vláknu na silnější kolečka. Důležité je nekrájet je tenká, aby zůstala uvnitř šťavnatá.
- 1 – 2 vepřové panenky
- máslo
- olej
- 1 šalotka
- 1 stroužek česneku
- 200 ml pasírovaných rajčat
- 200 ml vývaru
- 100 ml smetany
- hrst bazalky
- sůl, pepř
V hlubší velké pánvi si rozhřejeme trochu másla s olejem a medailonky z panenky opečeme z obou stran – je to otázka několik minut. Pak maso vyndáme, osolíme, připepříme a necháme odpočívat.
Ve výpeku orestujeme nadrobno nakrájenou cibuli šalotku se stroužkem česneku, přidáme pasírovaná rajčata a naředíme vývarem. Dusíme, až je cibule měkká a v podstatě neviditelná, dolijeme třiatřicetiprocentní smetanu a necháme zredukovat, aby omáčka zhoustla. Nakonec do omáčky vmícháme nasekanou čerstvou bazalku.
Maso přelijeme omáčkou a podáváme s přílohou, nám se osvědčily americké brambory, je to vynikající kombinace chutí.
Související
-
Chřestová polévka
Chřest je jemný, lahodný, a jeho pěstování na našem území má dlouhou tradici. Jak dodává Iva Georgievová, znalkyně léčivých účinků každého jídla, měli bychom si občas dát.
-
Stařené hovězí do trouby
Nejlepší recepty bývají od lidí, kteří milují jídlo. Dobře totiž vědí, že k pokrmu, který se nám rozplývá v ústech, nepotřebujeme složité postupy nebo desítky ingrediencí.
-
Vepřové koleno
Vepřové koleno je poněkud tučnější jídlo, které si rádi dáváme v restauraci, na oslavách, rautech, zkrátka všude, kde nám je připraví někdo jiný.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!
Jan Rosák, moderátor
Slovo nad zlato
Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.